Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌
Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu web sitesini veya diğer web sitelerini doğru şekilde göstermeyebilir. Yükseltmeli veya bir alternatif tarayıcı kullanmalısınız..
Bahçeyle uğraşan herkesin kafasındaki en temel sorulardan biri: Toprağı havalandırmak için en etkili yöntem nedir? El tırmığı mı bel mi? Hangisi daha verimli? İşte burada devreye biraz deneyim, biraz da deneme yanılma giriyor. Tırmık, özellikle küçük alanlar için harika bir seçenek. Topraktaki...
Bir zamanlar, köyün girişindeki eski taş evin bahçesinde Ahmet amca, sabahın erken saatlerinde toprağın kokusunu içine çekerek işine koyulurdu. Bel küreğiyle toprağı kazarken, her bir darbenin altında yatan toprağın derinliklerinde sakladığı sırları ortaya çıkarmaya çalışırdı. Ancak yılların...
Sırt tipi ilaçlama pompaları, bahçenizin gizli kahramanları gibidir. Ama işte o kritik nokta: Meme ucu seçimi! Herkesin atladığı, ama aslında en önemli detaylardan biri. Pulverizasyon farkı, işte burada başlıyor. "Abi ya!" dedirtecek kadar önemli. İnce bir sis mi istersiniz, yoksa yoğun bir...
Bazen insan kendini bir bahçenin ortasında bulur. Etraf çalı çırpı, çitler desen karman çorman. O an aklından geçen tek şey, "Acaba hangisini alsam?" sorusudur: Benzinli mi, elektrikli mi? Şimdi, benzinli çit budama makinesi dediğin, hani şu vroom vroom diye ses çıkaranlardan. Kulağa hoş geliyor...
Balkon bahçeciliği, ne yalan söyleyeyim, ilk başta herkesin gözüne çok romantik geliyor. Çiçekler, sebzeler, mis gibi bir hava... Ama işin içine girince, insanın bazen "Keşke yapmasaydım" dediği anlar da olmuyor değil. Mesela, suyu fazla kaçırmak? Ah, o zavallı domates fidelerim su içinde...
Bahçede yetiştirilen sebzelerle pizza yapmak, hafta sonunu çocuklar için özel bir şölene dönüştürüyor. Düşünsene, mis gibi domatesler, biberler, taze fesleğen... Hepsi taze, mis kokulu ve dalından yeni koparılmış. Çocuklar için bu, yemek yapmayı eğlenceli bir oyun haline getirebilir. "Abi ya, bu...
Bahçede meyveler olgunlaşmaya başlamış, kuşlar da hazır bekliyor. Peki, meyvelerin tam zamanında toplanması konusunda ne kadar bilgiliyiz? Bildiğimiz gibi, meyve toplamak biraz da sabır işi. Ama ya sabrı taşıran kuşlar? Onlar bizim kadar sabırlı değiller. Meyvelerin tadını çıkarmak için en doğru...
Saksıda kekik yetiştirmek, şehir hayatının karmaşasından biraz olsun uzaklaşmak isteyenler için harika bir hobi. Hele ki mutfakta aromatik bitkilerin yerini dolduramayacağını düşünenlerdenseniz, bu konu tam size göre. Kekik, hem kolay yetişen hem de mis gibi kokusuyla insanın içini açan bir...
Bazen bahçemde dolanırken, meyve ağaçlarının çiçeklerinin güzelliğine dalıp gidiyorum. Her bahar geldikçe, o beyaz ve pembe çiçekler içimi açıyor, umutlarımı yeşertiyor. Ama sonra bir bakıyorum ki, meyve yok. Çiçekler açıyor da açıyor, ama ne zaman meyveye dönecekler diye beklemekten ağaçlar...
Fide odasında hava sirkülasyonu sağlamak için fan kullanımı... Ah, ne kadar önemli olduğunu bir bilseniz! Küçük bir rüzgar esintisi, fidelerin kendini daha güçlü hissetmesini sağlayabiliyor. Düşünsene, o minik gövdeler rüzgar sayesinde güçleniyor, dayanıklı hale geliyor.
Fan kullanmak dedik...
Yaprak çürüğü hiç duydun mu? Bahçeye sevdalı olanlar için tam bir hazine. Yani, en basit haliyle, doğanın kendi gübre tarifi. Toprağı zenginleştirmenin en doğal yolu. Peki, nasıl yapıyoruz bu işi?
Öncelikle, yapraklar. Evet, yanlış duymadın, sonbaharda etrafa saçılan o güzellikler. Topla...
Bir gün elime küçük bir zarf geçti. İçinde birkaç tohum vardı. Sardım sarmaladım, adres belli: Başka bir bahçeye yolculuk. İnsan merak etmiyor değil, bu minik tohumlar orada ne maceralar yaşayacak?
Tohumlar gittiği yerde toprağa kavuştu. Yeni bir hayatın başlangıcı. Düşünsene, bir başka bahçede...
Kükürt ve kireç karışımı hazırlarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu karışımın etkinliği için en sık yapılan hatalardan biri, oranları göz kararı belirlemek. Tamam, bir çay kaşığı tuz atarken göz kararı olabilir ama burada kimyasal tepkimeler söz konusu. Biraz daha dikkat, ne dersiniz...
Bahçede çalışırken en kıyak dostu bulmak. Hani bazen öyle bir an gelir ki, elinle değil de aklınla iş yapmak istersin. İşte o anların kahramanı budama makasları. Ama hangi marka? Hangisi gerçekten paranın hakkını veriyor? Kafalar karışık, değil mi?
Ben de zamanında bu işlere pek kafa yordum...
Bir gün doğanın kucağında, ısırgan otunun faydalarını düşünürken buldum kendimi. Çocukluğumdan beri annemin bahçede ısırgan otu topladığı o anlar gözümde canlandı. Hani o dikenli yapraklar var ya, işte onlar... Annem, bu bitkinin sadece yemeğini yapmaz, suyunu da bir ilaç gibi kullanırdı. Peki...
Leonardit... Adını duydunuz mu hiç? Belki de ilk kez karşılaşıyorsunuz. Ama toprak için ne büyük bir nimet olduğunu bilseniz, hemen bahçenizde denemek istersiniz. Birazdan anlatacağım, sabırlı olun.
Şimdi, hümik asit desem aklınıza ne gelir? İtiraf edeyim, ilk duyduğumda ben de bir kimyasal...
Hidroponik sistemler, bitkilerin toprağa ihtiyaç duymadan yetişmesini sağlıyor. Ama işin içine yosunlanma girince işler karışıyor. Yosunlar, boruların içini ele geçirince... İşte o zaman büyüme duruyor. Peki neden? Çünkü ışık sızıntısı. Evet, bu küçük ışık sızmaları yosunları davet ediyor...
Bir fincan bitki çayı hazırlamak basit bir iş gibi görünebilir; suyu kaynat, bitkileri ekle, birkaç dakika bekle. Ama ya o kaynayan su, tüm o güzelim etken maddeleri bir çırpıda yok ediyorsa? İşte burada durup düşünmek lazım. İyi bir çay demlemek, sanıldığı kadar basit değil. İnan bana, bazen...
Ah, mutfaktaki o büyülü süreç... Fermantasyon diyorum! Sanki binlerce yıldır insanoğlunun doğayla kurduğu kadim bir dostluk var burada. Sirke yapmaya kalkıştığında, mutfakta adeta bir sihirbaz gibi hissedebilirsin. Ama bu iş öyle kolay mı? Değil tabii ki! İşte tam da bu noktada "ana" dediğimiz o...
Dikey tarımın şehir hayatına entegrasyonu gerçekten büyüleyici bir gelişme. Teknolojinin doğal yaşamla buluştuğu bu noktada, insanların kendi yiyeceklerini yetiştirme fikri oldukça çekici. Hidroponik ve aeroponik sistemler sayesinde, sınırlı alanda bile verimli üretim yapmak mümkün hale geliyor...