hakan 07
Fide
Balkon bahçeciliği, ne yalan söyleyeyim, ilk başta herkesin gözüne çok romantik geliyor. Çiçekler, sebzeler, mis gibi bir hava... Ama işin içine girince, insanın bazen "Keşke yapmasaydım" dediği anlar da olmuyor değil. Mesela, suyu fazla kaçırmak? Ah, o zavallı domates fidelerim su içinde yüzdüler bir süre. Sonra toplarladık tabii, ama o günler...
Bir de bu toprak meselesi var ki, sormayın gitsin. Yanlış toprak seçimi yüzünden bitkilerimin ne kadar hüzünlü göründüğünü anlatamam. Toprağın yapısı, drenajı, besin değeri derken, bir bakıyorsunuz, iş çığrından çıkmış. Halbuki, her bitkinin kendine has bir toprağa ihtiyacı var, bunu öğrenmek biraz zaman aldı.
Güneş ışığı, başka bir hikaye. O kadar çok hata yaptım ki bu konuda, anlatamam. Balkonun bir tarafı sabah güneşi alıyor, diğer tarafı akşam üstü. Ama ben ne yaptım? Tabii ki her yeri aynı sanarak, her bitkiyi gönlümce yerleştirdim. Sonuç? Solmuş yapraklar ve mutsuz çiçekler...
Ah, saksı seçimi de önemli tabii. İlk başta estetik görünsün diye ne saksılar aldım, bir bilseniz. Ama öğrendim ki, saksının büyüklüğü ve malzemesi de en az bitkinin kendisi kadar önemliymiş. Plastik mi, seramik mi, yoksa ahşap mı? İşin içine girdikçe, insanın kafası karışıyor.
Ve tabii ki acelecilik. İnsanın hevesi bir anda her yeri yeşertmek istiyor, ama sabır en büyük dostumuz. Her bitkinin büyüme süresi farklı, bunu kabul etmek gerek. Aceleyle diktiğim fesleğenlerin başına gelenleri düşündükçe... Neyse, dersimizi aldık.
Sonuçta, balkon bahçeciliği bir keşif yolculuğu gibi. Her hata, yeni bir şey öğrenmek için bir fırsat. Belki de en güzeli, bu hataları paylaşmak ve başkalarına ilham vermek. Kim bilir, belki de sizin de paylaşacak bir "Keşke yapmasaydım" anınız vardır, değil mi?