hakan 07
Fide
Bir fincan bitki çayı hazırlamak basit bir iş gibi görünebilir; suyu kaynat, bitkileri ekle, birkaç dakika bekle. Ama ya o kaynayan su, tüm o güzelim etken maddeleri bir çırpıda yok ediyorsa? İşte burada durup düşünmek lazım. İyi bir çay demlemek, sanıldığı kadar basit değil. İnan bana, bazen bir tutam dikkat, bir fincan çayın tüm tadını değiştirebilir.
Peki, hangi bitki hangi sıcaklıkta demlenmeli? İşte burada işler karışıyor. Her bitkinin kendine has bir demleme sıcaklığı var. Mesela, papatya nazik bir çiçek, çok sıcak suyu görünce hemen kendini salar. Ama nane öyle mi ya, soğuk suya kondu mu tat vermez, tam tersi ısıyı sever. Biraz dikkat, biraz bilgiyle her bitkiyi en iyi haliyle demleyebilirsin.
Bazen insanlar çaylarını demlerken yanlışlıkla onları mahveder. Çok sıcak su, bitkinin lezzetini ve faydasını alır götürür. İşte bu yüzden, suyun sıcaklığına dikkat etmek şart. Elbette ki, her bitkinin sıcaklıkla olan ilişkisi farklıdır. Biraz araştırma yapmak, biraz da deneme yanılma ile en doğru sıcaklığı bulabilirsin.
Ama bu kadar mı? Tabii ki hayır! Bitki çayları sadece sıcaklıkla değil, aynı zamanda demleme süresiyle de oynar. Kimi bitki üç dakika ister, kimi beş. O yüzden, çayını demlerken saati bir kenarda tutmak iyi bir fikir olabilir. Böylece, hem çayın lezzetini hem de faydasını en üst düzeye çıkarabilirsin.
Bu kadar ayrıntıya gerek var mı gerçekten? Evet, var. Çünkü her bitki, doğru sıcaklık ve süreyle demlendiğinde, hem sağlık hem de lezzet açısından en iyi sonucu verir. Sadece sıcak suya bitki atmakla bitmiyor bu iş. Deneyimleyerek, yanlış yaparak, doğruyu bulabilirsin. Unutma, her fincan çay, bir macera!