hakan 07
Fide
Bahçede çalışırken en kıyak dostu bulmak. Hani bazen öyle bir an gelir ki, elinle değil de aklınla iş yapmak istersin. İşte o anların kahramanı budama makasları. Ama hangi marka? Hangisi gerçekten paranın hakkını veriyor? Kafalar karışık, değil mi?
Ben de zamanında bu işlere pek kafa yordum. İlk başta en pahalısını alırsam kesin en iyisidir diye düşündüm. Ama işin aslı öyle değilmiş. Fiyat, kaliteyi garantilemiyor. Yani, pahalı olan her zaman hakkını vermez. Bir de işin içinde ergonomi var. Uzun süre çalışacaksın, elin kolun ağrırsa ne anlamı kaldı?
Felco, Fiskars, Bahco... Bu isimler kulağa tanıdık geliyor mu? Gelmiyorsa da üzülme, öyle herkesin bilmesi gerekmiyor. Lakin, bu markalar arasında seçim yaparken nelere dikkat etmeli? Malzeme kalitesi, kesim hassasiyeti, dayanıklılık gibi şeyler var. Bunlar önemli mi? Vallahi, bahçede iş yaparken, makasın bir anda elinde dağılmasını istemezsin.
Şu ergonomi meselesine tekrar dönelim. Evet, makasın ağırlığı, tutuşu, eline oturması önemli. Hani bazıları var ya, eline aldığında sanki senin için yapılmış gibi gelir. İşte o his, paha biçilemez. Ama her markanın kendine has bir tasarımı var. Belki de birkaçını denemek lazım?
Bazen düşünüyorum, acaba teknoloji bu kadar gelişmişken, neden hala basit bir makas alırken bu kadar zorlanıyoruz? Ama olay sadece teknoloji değil. İnsanın işine olan saygısı, yaptığı işten alacağı keyif de önemli. Hadi, gidip bir deneyelim, belki de aradığımız o mükemmel makası buluruz.