Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌
Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu web sitesini veya diğer web sitelerini doğru şekilde göstermeyebilir. Yükseltmeli veya bir alternatif tarayıcı kullanmalısınız..
Şöyle düşün, kışın soğuk bir akşamı... Elinde sıcacık bir bitki çayı, karşısında ise tatlandırmak için iki seçenek: Bal mı, şeker mi? Hangisi daha sağlıklı, hangisi daha lezzetli? İşte bu sorular, birçok insanın aklını kurcalıyor. Bal, doğadan gelen mucizevi bir tatlandırıcı. Şeker ise gündelik...
Biberiye çayı içmenin odaklanmayı artırdığını duydunuz mu hiç? Ben, işte bunu merak ettim ve biraz denemeye karar verdim. Hani böyle ders çalışırken ya da iş yerinde bir projeye gömülmüşken insanın dikkati dağılır ya... İşte o anlar için birebir diyorlar, bakalım doğru mu?
Şimdi, şöyle bir...
Otlar ve bitkilerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Doğanın bize sunduğu bu şifalı dostlar, yüzyıllardır sağlık açısından farklı amaçlarla kullanılıyor. Nane, adaçayı, papatya... Her biri bir derde deva. Ama aklımızda hep bir soru: Acaba yanlış kullanırsak karaciğerimize zarar verir mi? İşte burası...
Ah, kantaron yağı! Ne muhteşem bir mucize, değil mi? Hayatımda bu kadar yararlı bir bitki yağıyla karşılaşmamıştım desem yeridir. Ama işin püf noktası şu: Taze mi yoksa kurutulmuş çiçek mi kullanmalı? İşte bu, kafaları karıştırıyor.
Düşünsenize, tarlada yeni toplanmış taze kantaron...
Her sene baharın gelmesiyle birlikte içimizdeki o tarif edilmez kıpırtı, doğanın yeniden dirilişini kutlar gibi canlanır. İşte tam bu noktada, bahçelerimizin gizli kahramanları olan ağaçlarımızı budama zamanı gelir çatar. "Bu sene hangi ağaçları budadınız?" diye soran bir dostun sıcak...
Bir zamanlar, küçük bir kasabada, bahçeciliğe ve bitki yetiştiriciliğine gönül vermiş bir adam yaşardı. Adı Ahmet'ti ve hidroponik sistemlerle bitki yetiştirmeye olan ilgisi dillere destandı. Bir gün, evinin arka bahçesinde otururken, ellerinde kalan kil bilyelerine baktı ve düşündü: "Bu...
Baharın ilk günleri, toprağın o mis kokusunu hissetmek isteyenler için adeta bir çağrıdır. Hele hele fideleriniz varsa, onların ilk güneşle buluşması biraz heyecan biraz da endişe yaratır. Her şey o kadar hassas ki... Fideler, hani şu narin, ilkbaharın taze umutları gibi. İşte, onları dışarıya...
Yağmurlu bir akşamüstü, bahçemde dolaşırken ayağımın altındaki toprağın sertliği beni düşündürdü. Bir zamanlar yumuşacık olan bu toprak, şimdi sanki beton gibi. "Neden bu kadar sertleşti ki?" dedim kendi kendime. Her bahar geldiğinde, toprağıma ektiğim tohumlar filizlenir, hayat bulurdu. Ama...
Bazen insanın elinde öyle bir şey olur ki, o şeyin kıymetini anlatmak mümkün değildir. İşte elimde tam da böyle bir şey var: Mis kokulu, dalından yeni koparılmış bir köy domatesi. Hani o köyün pazarında tezgâhlara dizilmiş olanlardan. Şimdi düşündüm de, acaba bunu takas etmek isteyen olur mu...
Bir bahçe aleti düşünün, yıllardır elinizden düşmeyen. Belki bir kürek, belki de eski bir çapa. Hani şöyle elinizi her uzattığınızda, size bir "merhaba" diyen... O kadar zaman geçti ki üzerinden, ilk aldığınız günü bile zar zor hatırlıyorsunuz. Ama bir şekilde, her çalıştırdığınızda aynı güveni...
Şimdi, şöyle düşün: Şehrin orta yerinde küçücük bir bahçen var ve orada domates yetiştiriyorsun. Ama o da ne? Yanından geçen arabaların egzoz gazı bu güzelliklere zarar veriyor olabilir mi? Bir sabah kalkıp baktığında, yaprakların üzerindeki ince gri tabakayı gördün mü hiç? İşte o, şehirde bahçe...
Mutfaktayken hepimizin zamanı değerli, değil mi? İşte tam burada, pratik doğrama ve hazırlık ekipmanları devreye giriyor. Ahşap doğrama tahtam, mutfağımın en sessiz kahramanı. Keskin bir bıçakla birleştiğinde, sebzeleri doğramak bir sanat haline geliyor. Peki ya mandolin dilimleyici? Yemek...
Ispanak ve marul, mutfaklarımızın masum yeşil yaprakları... Peki, tazeliğini koruyan bu yeşilliklerin hasat saatiyle nitrat seviyesi arasında bir bağ olabileceğini düşündünüz mü? İşte tam da bu noktada işler biraz ilginçleşiyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan ıspanakla öğleden sonra hasat...
Aromatik bitkiler, doğanın sunduğu gizemli hazinelerden biri. Biliyor musunuz, bu bitkilerdeki eşsiz kokuların kaynağı aslında minicik glandüler tüyler. Şaşırtıcı değil mi? Bu tüyler, bitkinin yüzeyinde bulunan mikroskobik yapılar. Uçucu yağlar burada depolanıyor. Düşünsenize, bir bitkinin...
Vakumla sebze saklama fikri, teknolojiyle biraz haşır neşir olan herkesin dikkatini çeker. Yani, sebzelerin raf ömrünü beş kat artırmak kulağa ne kadar hoş geliyor, değil mi? Düşünsene, pazardan taptaze aldığın domatesler, biberler haftalarca bozulmadan dolabında duruyor. İnanılmaz! Peki, bu...