Vildan Sönmez
Fide
Konu Sahibi
: Vildan Sönmez
Bir bahçe aleti düşünün, yıllardır elinizden düşmeyen. Belki bir kürek, belki de eski bir çapa. Hani şöyle elinizi her uzattığınızda, size bir "merhaba" diyen... O kadar zaman geçti ki üzerinden, ilk aldığınız günü bile zar zor hatırlıyorsunuz. Ama bir şekilde, her çalıştırdığınızda aynı güveni veriyor. İnsan ona baktıkça, "Vay be, ne günler gördük seninle," diyor. Hepimizin bir emektar aleti vardır, değil mi?
Arada bir, bahçede çalışırken durup ona bakıyorum. "Bu kadar yıl nasıl dayanabildin?" diye sormadan edemiyorum. Cevap veriyor mu? Tabii ki hayır, ama sanki o da benimle konuşuyor gibi. Kendi hikayesini anlatıyor, sessizce. Bir zamanlar yeni bir alet almak için mağazaya gittiğiniz o günü hatırlıyor musunuz? Heyecan, biraz da endişe... O günlerin üstünden o kadar çok zaman geçti ki. Şimdi elinizde tuttuğunuz o eski dost, size o günleri hatırlatıyor işte.
Bazen düşünüyorum, bu aletler de mi yaşlanıyor bizimle beraber? Yani, sonuçta metal yorgunluğu diye bir şey var. Ama ne hikmetse, eski aletler bir türlü eskimiyor, değil mi? Her defasında işini yapıyor, tıkır tıkır çalışıyor. Düşünüyorum da, belki de biraz sevgiyle, biraz da bakımla, her şey mümkün. Hani derler ya, "Sakla samanı, gelir zamanı." İşte bu aletler de öyle.
Bir arkadaşım vardı, bahçesinde kullandığı eski bir kazması vardı. O kadar eskiydi ki, kullanırken neredeyse dökülecekti. Ama "Yok abi, bu beni hayatta bırakmaz," derdi. Ve gerçekten de, kazma onu hiç yarı yolda bırakmadı. Düşünüyorum da, belki de bu eski aletler, bizim onlara yüklediğimiz anılarla çalışıyor. Yani, bir nevi enerji alışverişi gibi.
Şimdi size soruyorum, sizin de böyle bir aletiniz var mı? Hani şu elinizden düşmeyen, eski ama hala sapasağlam olan... Belki de bir gün, onu kullanmayı bırakacağız. Ama o güne kadar, elinizde tutmanın keyfini çıkarın. Çünkü o, sadece bir alet değil, yılların tanığı, bir dost...