Tarımcı Kültür
Fide
Konu Sahibi
: Tarımcı Kültür
Ellerimizde bahçenin bereketli toprağı, hayallerimizde ise rengarenk çiçekler ve enfes sebzeler... Ama bir bakıyoruz ki, kompost yığınımızı karınca ve sinekler istila etmiş! İşte o an, içimizde bir telaş, bir karmaşa. Hani derler ya, "Bir dokun bin ah işit." Nasıl baş edeceğiz bu minik istilacılarla? İnanın, yalnız değilsiniz bu mücadelede. Bir nefes alıp, derin bir oh çekmek lazım belki de, çünkü çözüm yolları var.
Kompost yığınına doğru eğilip baktığınızda, karıncaların etrafta cirit attığını görüyorsunuz. Peki, bu nasıl olacak? Öncelikle, kompostun nem dengesine dikkat etmek şart. Çok kuruysa, karıncaların iştahını kabartıyor. Arada bir elinizdeki hortumla hafifçe ıslatın, ama sakın çamur yapacak kadar değil. İşte bu hassas denge, karıncaların başını döndürecek. Bir de, limon kabuklarını komposttan uzak tutun derim. O tatlı kokusu onları çeker, unutmayın.
Sinekler, ah sinekler! Özellikle meyve sinekleri, kompost yığınını adeta bir festival alanına çeviriyor. Peki, bu sinek tayfası nasıl durdurulur? Öncelikle, kompostun üstünü bir bezle örtmek iyi bir fikir olabilir. Böylece, sineklerin erişimini sınırlarsınız. Ama sadece örtmek yetmez, örtünün altındaki nemi de kontrol etmek lazım. Ayrıca, yığına fazla şekerli veya meyveli atık atmaktan kaçının. İşin püf noktası, yığının üst kısmını kuru yaprak veya samanla kaplamak. Bu, sineklerin orada parti yapmasını engeller.
Bir de şu var, karınca ve sinekleri uzak tutarken, kompostun doğal süreçlerini de bozmamak gerek. Arada bir yığını karıştırmak, havalandırmak, işte bu da önemli. Tıpkı bir nefes alır gibi, yığın da nefes almalı. Yanlış anlama, bu işin matematiği yok, ama biraz his, biraz da göz kararıyla iş yürütülür. Kompostun kokusu değişti mi, bir şeyler ters gidiyor demektir. O an, durup düşünmek gerek, nereye yanlış yaptım diye.
Son bir dokunuş, belki de bu işin en keyifli kısmı. Doğal düşmanlar... Bahçeye biraz kuş çekmek, sineklerin tadını kaçırabilir. Minik bir kuş banyosu veya yemlik, onları buraya davet eder. Ne dersiniz, bir taşla iki kuş? Hem kuşları mutlu edersiniz, hem de sineklerle başa çıkarsınız. Sonuçta, doğanın dengesini bozmadan, kendi dengenizi bulmak mümkün. Kompost yapmak, sadece toprağı değil, ruhumuzu da besler. O yüzden, bu küçük mücadeleler bizi yıldırmasın. Elbet bir yolunu buluruz.