Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Beyler Yardım! Marullarda Kök Çürüklüğü (Pythium) İle Nasıl Savaşılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okutan

Yönetici
Filiz
Puanları 18
Çözümler 0
dezgo_8k_69d261c94fb39.jpg

Beyler, marul yetiştirirken hiç kök çürüklüğü ile karşılaştınız mı? Vallahi dertli bir iş. Çürüklüğün sebebi de Pythium denen bir mantar. Evet, mantar dedim. Öyle bildiğiniz gibi değil ama, kurnaz bir şey bu.

Önce bir bakıyorsun, marulun yaprakları solgun. Diyorsun ki, "Aman canım suyu eksik kaldı herhalde." Su veriyorsun ama nafile. Sorun toprağın altında, köklerde. İşte orada başlıyor asıl mesele.

Pythium, nemli ortamları sever. Hele bir de fazla sulama yaparsan, oh, bayram eder. Bu yüzden sulama konusunda dikkatli olmalı, toprağın kurumasını beklemeli. Yoksa kökler, çürüklükle baş edemiyor.

Peki, çözüm ne? Doğal yollar var elbet. Mesela, toprağı havalandırmak. Evet, bildiğin çatal al eline, toprakla biraz haşır neşir ol. Böylece hava alır, kökler rahatlar. Toprak havalanınca, kökler de nefes alır.

Bir de, neem yağı diye bir şey var. Duymuşsundur belki. Hem doğal hem de etkili. Bitkiye zarar vermeden mantarları uzaklaştırıyor. Ne güzel değil mi? Uygulaması da basit, suyla karıştırıp püskürtüyorsun.

Bazen düşünüyorum da, bu işin sırrı aslında dengeyi bulmakta. Ne az ne çok, tam kararında sulamak lazım. Hem marul hem de biz huzur buluruz. İşte böyle, marulların sağlığı için biraz emek, biraz dikkat gerekiyor.

Geri