acemi hasan
Fide
Konu Sahibi
: acemi hasan
Bazen bahçede ya da balkonda saksılarımızda ekili domates bitkilerine bakarken bir şeyler ters gidiyor gibi hissederiz. Hani boyuna posuna diyecek yok ama meyveye gelince ortalıkta bir şey yok. İşte bu noktada insan bir düşünmeye başlıyor... Neden bu kadar büyüyor da bir türlü meyve vermiyor?
Domateslerin büyüyüp serpildiğini görmek elbette hoş ama, meyve vermedikleri sürece bir eksiklik var demektir. Belki de fazla azotlu gübre kullanıyorsundur. Evet, azot bitkilerin büyümesini teşvik eder ama meyveye gelince... İşte orada durmak lazım. Biraz daha dengeli bir gübre denemek iyi olabilir.
Bir diğer mesele de güneş ışığı. Domatesler güneşi sever, hem de çok sever. Günde en az 6-8 saat güneş ışığı almaları gerekiyor. Güneş yoksa, o meyveler nasıl olsun? Hadi bakalım, saksıları biraz daha güneş alan bir yere taşımayı dene.
Su konusu da önemli tabii ki. Fazla su, köklerin boğulmasına ve bitkinin strese girmesine neden olabilir. Böyle bir durumda bitki, hayatta kalmaya odaklanır ve meyve vermeyi unutur. Toprağın üst kısmı kuruyana kadar su vermemek belki de en iyisi. Hangimiz su altında uzun süre kalmak isteriz ki?
Bir de tozlaşma meselesi var. Dışarıda rüzgar ve arılar bu işi halleder ama ev içinde yetiştiriyorsan, belki biraz yardım etmek gerekebilir. Elinle hafifçe çiçekleri sallamak ya da bir fırça kullanarak polenleri aktarmak işe yarayabilir. Evet, biraz garip gelebilir ama bazen yapmak lazım...