Doğasever
Fide
Erik ve kayısı ağaçları, bahçelerimizin en tatlı meyve veren ağaçlarından. Ancak, son zamanlarda bahçıvanlar arasında sıkça konuşulan bir konu var: zamklama. Nedir bu zamklama? Aslında bu sorun, ağaçların dallarından çıkan yapışkan bir madde ile kendini gösteriyor. Kimisi diyor ki, "Bu işin sebebi budama hatası olabilir mi?" İşte bu sorunun peşine düşmeye karar verdik.
Bahçesinde meyve ağacı olanlar bilir; yaz aylarında dalından bir erik koparıp yemek gibisi yoktur. Ancak, ağaçlarınız zamklama yapıyorsa, meyve kalitesi de etkilenebilir. "Peki, bu zamklama olayı neden olur?" diye kendi kendinize soruyor olabilirsiniz. Birçok uzman, bunun ağaçların yaralanmasına ve ardından mantar enfeksiyonlarına yol açabileceğini söylüyor. Ama, abi ya, bazen de ağaçların kendi doğal savunma mekanizması gibi çalışıyor bu durum.
Budama konusu, bahçecilikte her zaman tartışılan bir mesele. Doğru zaman, doğru teknik... Herkesin bir fikri var. Eğer yanlış bir zamanda ya da yanlış bir şekilde budama yaparsanız, ağaçlarınızın savunma mekanizmasını zayıflatabilirsiniz. Bu da zamklamayı tetikleyebilir. Şimdi, "Budama mı, başka bir şey mi?" diye düşünüyorsunuz, değil mi? Evet, işte bu konu biraz karmaşık.
Gelelim çözüm önerilerine. Birçok bahçıvan, sağlıklı bir budama için ilkbahar sonunu öneriyor. Çünkü ağaçlar bu dönemde daha dirençli oluyor. Ayrıca, budama yaparken kesici aletlerin temizliğine dikkat etmek de önemli. "Neden?" diye soracak olursanız, çünkü kirli aletler, mantar sporlarını ağaca taşıyabilir. Yani, her şey birbiriyle bağlantılı.
Sonuç olarak, erik ve kayısı ağaçlarınızda zamklama sorunu yaşıyorsanız, budama zamanlamasına dikkat edin. Bu, en azından başlangıç için iyi bir adım olabilir. Bir şey daha var: Ağaçlarınızın genel sağlığını kontrol edin. Toprak kalitesi, sulama düzeni ve gübreleme, hepsi bir araya geldiğinde daha sağlıklı ağaçlar demek olabilir. Evet, denemeye değer.