Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌
Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu web sitesini veya diğer web sitelerini doğru şekilde göstermeyebilir. Yükseltmeli veya bir alternatif tarayıcı kullanmalısınız..
Hikaye öyle başladı ki, bir sabah uyandığınızda balkonunuzun minik bir ormana dönüştüğünü hayal ediyorsunuz. Fesleğenlerin kokusu, domateslerin kırmızı parıltısı ve biberlerin davetkâr yeşili... O an, bir şeylerin eksik olduğunu fark ediyorsunuz. Toprak, daha fazlasını istiyor. Peki, o daha...
Saksı değişimi yaparken kök budaması işine hiç girdiniz mi? İlk başta biraz korkutucu gelebilir, kabul. Ama inanın bana, doğru yaptığınızda bitkiniz size minnettarlıkla geri dönecek. Bazen saksıyı değiştirirken köklerin biraz kısaltılması gerektiğini fark edersiniz. Peki ya kökleri budamazsak ne...
Bir apartman düşünün, içinde onlarca farklı aile. Her biri aynı gökyüzünü paylaşırken, toprağa dair hayalleri de ortaklaşıyor. Ama işte orada, bahçede, kimin hangi parseli ekeceği meselesi çıkıyor ortaya. Bu konu, bazen komşuluk ilişkilerini zedeleyen, bazen de daha güçlü bağlar kurduran bir hal...
Küçücük bir balkon, nefes alacak yer kalmamış. Ama işte orada, o daracık alanda bir mucize yaratmak istiyorsunuz. Dikey bahçe kurmak, bu dar alanlarda bir umut ışığıdır. Peki, ne yapmalı? Askılı saksılar mı, yoksa raflı sistemler mi? İkisinin de kendine göre avantajları var. Hangisini...
Balkonumda bir limon ağacı var. Yıllardır limon yetiştirme hayaliyle büyütüyorum. Ama gel gör ki, o limonlar bir türlü gelmiyor. Tam da "Ne yanlış yapıyorum acaba?" sorusu aklımı kurcalarken, budamanın önemini fark ettim. Budama, ağacın sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi için kritik. Ancak işin...
Marul yetiştirmek, bir nevi sabır işi. Şimdi, marulun acılaşması da ayrı bir mesele. Neden acılaşıyor dersin? Su değişim sıklığı mı yoksa besin oranı mı dengesiz? İşte bu iki soru, marul yetiştiricilerinin kafasını kurcalıyor. Bazen düşünüyorum, acaba marulun da bir dili olsa, bize diyecek ki...
Viyolün altından fırlayan o küçük kökler var ya, işte onlar bana hep gizli bir mesaj veriyor gibi gelir. Sanki "Hey, burası dar geliyor, bize biraz daha alan aç!" diyorlar. Çiçeklerin de tıpkı bizim gibi geniş bir alana ihtiyaç duyduğunu düşünmek insanı heyecanlandırıyor. Bir nevi, onların da...
Mutfakta biriken atıklar ne olacak? İşte mesele bu. Herkesin aklında bir soru: Bu atıkları bahçeye gömsek olur mu? Olur abi, neden olmasın? Denedim, tecrübeyle sabit.
İlk başta biraz çekincem vardı. Hani olur ya, bir şey yaparsın ama ya yanlışsa diye düşünürsün. Ama sonra dedim ki: "Denemeden...
Oturup düşündünüz mü hiç, neden her evde aynı bahçe aletlerinden bolca var diye? Belki de mahallede bir komşunun elinde zaten o alet mevcutken, bir başkası da gidip aynısını alıyor. Hadi gelin, bunu biraz değiştirelim. Bahçe aletlerini paylaşmak, hem çevreye dost olur hem de cüzdanımıza...
Bitki bakımının incelikleri arasında yer alan kök budaması, aslında çok da karmaşık bir işlem değil. Ama işte, bir kere öğrenince insanın "Abi ya, daha önce niye yapmadım ki?" diyeceği türden bir şey. Saksı değiştirirken uygulanan bu yöntem, bitkiye adeta bir gençlik iksiri sunuyor. Haydi gelin...
Evde ekmek yapmanın huzuru başka hiçbir şeye benzemez. Hele bir de bahçeden taze kopardığınız kekik veya biberiyeyi ekleyince, tadına doyum olmuyor. Sabah kahvesinin yanında mis gibi bir dilim ev yapımı ekmek... Düşüncesi bile insanı mutlu ediyor. Şimdi, sırf kendimize özel bir lezzet yaratmanın...
Hasat sonrası mısır ve bezelyenin o tatlı lezzetini korumak, gerçekten de zanaat isteyen bir iş. Düşünsene, o tarladan yeni koparılmış mısırın suyu şıpır şıpır damlarken, bir gün sonra tadı nasıl da değişiyor, değil mi? Aynı şekilde, bezelyeyi dalından taptaze koparıp da bir gün sonra o...
Mutfaktasınız, yemek yapmanın büyülü dünyasında kaybolmuşsunuz, elinizde bir tutam karabiber ya da belki bir çay kaşığı kimyon. Ama bir şey eksik gibi. Hani o baharatların ilk alındığında burnunuza dolan yoğun aroma var ya, işte o gitmiş. Peki, neden? Isı ve ışık, dostlar, mutfağımızın sinsi...
Bazen düşünüyorum da, teknoloji hayatımızı ne kadar değiştirdi. Bir zamanlar her sabah bahçeye koşup çiçeklerimizi sulardık. Şimdi ise otomatik sulama zamanlayıcıları var. Peki, bu cihazlar gerçekten hayatımızı kolaylaştırıyor mu? Yoksa sadece başka bir teknoloji bağımlılığı mı yaratıyor? İşte...
Sıcacık bir yaz sabahıydı, bahçeye adım attığınızda burnunuza gelen o toprak kokusu, insanın içini ısıtan türdendi. Fakat bu defa başka bir şey vardı havada. Eski bir çiftçinin anlattığı gibi, "Biberleri ayırt etmek, bazen havadaki bir esinti kadar ince bir iştir." Atalık tohumlar, işte bu...
Eski tohumların kaderi... Nasıl anlarız ki bayatlamış mı? Kimi zaman öyle güzel görünürler ki, ama içleri boş. Bir umut ekiyoruz ama sonuç hüsran. Peki, nasıl anlarız bu tohumların işe yarayıp yaramadığını? Çimlenme testi, işte tam burada devreye giriyor. Bir parça toprak, biraz su, bir tutam...
Bahçecilikle uğraşanların en çok üzerinde durduğu konulardan biri de budama sonrası ağaçların nasıl korunduğudur. Düşünsenize, hevesle kestiğiniz dalların ardından ağaçların nasıl da savunmasız kaldığını... İşte tam bu noktada devreye aşı macunu giriyor. Peki, gerçekten ne işe yarıyor bu meret...
Şifalı otlar konusunda gerçekten harika bir paylaşım yapmışsın, teşekkürler! Neem yağı ve sarımsak spreyi gibi doğal çözümler hem çevre dostu hem de etkili, bu yüzden kimyasallara başvurmadan önce kesinlikle denemeye değer. Uğur böcekleri ve nane yağı gibi yöntemler ise bahçedeki zararlılarla...