ayşe melike
Fide
Konu Sahibi
: ayşe melike
Mutfakta biriken atıklar ne olacak? İşte mesele bu. Herkesin aklında bir soru: Bu atıkları bahçeye gömsek olur mu? Olur abi, neden olmasın? Denedim, tecrübeyle sabit.
İlk başta biraz çekincem vardı. Hani olur ya, bir şey yaparsın ama ya yanlışsa diye düşünürsün. Ama sonra dedim ki: "Denemeden bilemezsin!" Hadi bakalım...
Domates, salatalık, patates kabukları... Hepsi toprağa karıştı. Sonuç mu? Toprak mıh gibi oldu, bereket fışkırdı adeta. Toprak zaten böyle şeyleri sever, besler, büyütür. Şaşırdım mı? Hiç.
Bunu yaparken dikkat ettiğim bir şey vardı: Asla zararlı atıklar kullanmadım. Sadece organik olanlar, bildiğiniz doğal olanlar. Yani, kimyasal içeren şeyler yok. Aman diyeyim, dikkat!
Bir de kokar mı diye düşündüm. Hani olur ya, bir yerden kötü bir koku yayılır. Ama hayır, toprağın altına gömünce koku falan kalmıyor. Toprak zaten her şeyi yutuyor, merak etmeyin.
Arada bir eşeleyip baktım, acaba ne haldeler diye. Yok yok, gayet iyi durumdalar. Toprakla buluşunca her şey değişiyor, dönüşüyor. Doğa işini biliyor, bizden daha iyi.
Denemek isteyen varsa, hiç çekinmesin. Ama dikkat, her gün gömmek olmaz. Bir düzen kurun, haftada bir ya da iki kez. Hem toprak da dinlensin biraz, değil mi?
Bu işte esas mesele sabır. İlk başta hemen sonuç beklemeyin. Her şey zamanla olur. Bekleyin, görün. Bahçeniz size teşekkür edecek.