yasin06
Fide
Havanın serinlediği bir sonbahar akşamı, mutfakta sebze çorbası yaparken düşündüm: Sebze kabukları neden hep çöpe gider ki? Halbuki ne çok lezzet saklı o kabuklarda... Böyle düşünüp araştırmaya başladım. Meğer elimizin altındaki bu mucizevi atıklar, hem doğanın döngüsüne saygı göstermemize hem de mutfakta harikalar yaratmamıza vesile olabilirmiş. İster inanın ister inanmayın ama bu kabuklar en az sebzelerin kendisi kadar kıymetli.
Belki siz de benim gibi, marketten aldığınız sebzeleri doğrarken bir an durup düşündünüz. O kabukları atarken, "Acaba başka bir işe yarar mı?" diye geçirdiniz mi içinizden? İşte bu yazı tam da bunun cevabını veriyor. Sebze kabuklarından bulyon yapmak, atıksız yaşamın en keyifli adımlarından biri olabilir. Haydi gelin, mutfağımızda neler yapabiliriz, bir bakalım.
Önce bir hayal edin: Tencerede kaynayan suyun hafif buharı, içine attığınız sebze kabuklarının çıkardığı mis gibi koku... O an, evinizin mutfak değil de bir doğa laboratuvarı olduğu hissine kapılıyorsunuz. İşte bu anı yaratmak, sadece birkaç basit adımla mümkün. Sebze kabuklarını güzelce yıkayın, doğrayın ve tencereye atın. Üzerine biraz su ekleyip kaynamaya bırakın. Zaten gerisi kendiliğinden gelir.
Peki, bu bulyon sadece çorbalar için mi? Elbette hayır! Pilavlara, soslara, hatta makarna sularına bile ekleyebilirsiniz. Her seferinde farklı bir aroma, farklı bir tat... İnanın, bu küçücük dokunuşlar yemeklerinizi bir üst seviyeye taşıyacak. Bir düşünün, arkadaşlarınızı çağırdığınız bir akşam yemeğinde, "Bu yemeğin sırrı ne?" diye sorduklarında, gülümseyip...
Bu tarif bir yandan israfı önlerken bir yandan da mutfak masraflarınızı azaltıyor. İkisi bir arada! Özellikle kış aylarında, bu tür doğal bulyonlar hem içinizi ısıtır hem de bütçenizi rahatlatır. Yani, mutfakta daha sürdürülebilir bir yaşam mümkün. Her şey elimizin altında...
Son olarak, bu yolculukta yaratıcılığınızı konuşturun. Kim bilir, belki de kendi özel karışımınızı bulur, misafirlerinize "Bu da benim gizli tarifim!" dersiniz. Mutfağınızda atıksız yaşamı bir yaşam tarzı haline getirmek, sadece bir başlangıç. Unutmayın, her şey bir adımla başlar ve bu adım, sizin mutfağınızda atılabilir.