has osman
Fide
Bir sabah uyandınız ve saksıdaki bitkilerinize göz atarken alt komşunuzun bir önceki gün kapınıza gelip "Abi ya, yine sulamışsınız ama tavanım leş gibi oldu!" dediği aklınıza geldi. Sulama işi, özellikle apartmanda, ince bir iş. Bir de bu işin püf noktalarını bilmek var. Mesela, saksıların altına küçük tabaklar koymak çoğu zaman kurtarıcı olabilir. Ama dikkat, tabaklar dolup taşarsa yine aynı sorun...
Bazen düşünüyor insan, acaba sulama işini daha az zahmetli hale getirmek mümkün mü? Şöyle bir düzenek olsa, suyu fazla kaçırdığınızda otomatikman durdursa. İşte burada devreye pratik çözümler giriyor. Mesela bitkiyi daha az suya ihtiyaç duyan türlerden seçmek. Kaktüsler gibi. Hem bakımı kolay, hem de doğa dostu.
"Ya ben toprakla uğraşmayı seviyorum, kaktüsle ne işim olur?" diyenleri de unutmamak lazım. Onlar için de önerim, saksıların altına su geçirmez bir örtü serip, saksıları bu örtünün üzerine yerleştirmek. Bu yöntem hem alt komşuyu rahatlatır hem de... Eviniz daha düzenli görünür.
Peki ya başka bir yöntem? Saksıların altına koyduğunuz fazla suyu emen materyaller, örneğin kum veya yerleştirilmiş süngerler. Bunlar fazla suyu içine çeker ve suyun taşmasını önler. Hem de saksıdan taşan suyun yere dökülmesini engeller. Böylece, alt komşunun suratında bir tebessüm oluşturmak mümkün.
Son olarak, sulama zamanlamasını ayarlamak. Yani, suyu bitki gece uyurken değil, sabah güneşle uyanırken vermek. Bu, bitkinin daha doğal bir büyüme döngüsü oluşturmasını sağlar. Unutmayın, bitkiler de birer canlı ve onların da bir ritmi var. Bu ritme uyum sağlamak, hem bitkilerinizi hem de komşunuzu mutlu eder.
=== ZORUNLU: