Vildan Sönmez
Fide
Konu Sahibi
: Vildan Sönmez
Her sene baharın gelmesiyle birlikte içimizdeki o tarif edilmez kıpırtı, doğanın yeniden dirilişini kutlar gibi canlanır. İşte tam bu noktada, bahçelerimizin gizli kahramanları olan ağaçlarımızı budama zamanı gelir çatar. "Bu sene hangi ağaçları budadınız?" diye soran bir dostun sıcak samimiyetiyle karşılaştığınızda, kelimeler adeta dallardan dökülen yapraklar gibi dökülür dilinizden...
Bazen düşünüyorum da, acaba ağaç budamak bir sanat mıdır yoksa bir bilim mi? Şöyle bir baktığınızda, her ikisinden de izler bulmak mümkün. Elinizde makasla bir dalın ucuna doğru ilerlerken, bir ressamın tuvaline attığı fırça darbeleri gibi hissetmez misiniz? O yüzden bu işin bir tekniği olsa da, içinde mutlaka bir parça his ve sezgi de barındırır. Mesela bu sene elma ağaçlarımın dallarını incelerken, geçen seneye göre daha az budama yapmam gerektiğini fark ettim. Hatırlarsınız, geçen yıl biraz abartmıştım sanki...
Komşum Ahmet Bey, "Ne gerek var bu kadar uğraşmaya, kendi haline bırak ağaçları" der durur. Ama ben bilirim ki, budama sadece meyve verimini artırmakla kalmaz, aynı zamanda ağacı daha sağlıklı kılar. Ahmet Bey'e kalsa, ağaçlarla konuştuğumu bile düşünebilir. Aramızda kalsın ama, bazen gerçekten de konuşurum. Ağaçların bize söyleyeceği çok şey var, yeter ki kulak verelim.
Geçenlerde bir forumda okudum, biri "Budama yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?" diye sormuş. Cevaplar arasında kayboldum. O kadar farklı teknikler ve öneriler var ki... Mesela, bazıları her dalı aynı açıdan kesmenin öneminden bahsediyor. Başka birisi ise, "Önce kuru dallardan başlamak en iyisidir" diyor. Hangisi doğru, hangisi yanlış, belki de hepsi bir parça doğru… Bu işin sırrı, bence, işte tam da bu çeşitlilikte saklı.
Ama şu konuda eminim: Herkesin bir budama hikayesi vardır. Ve bu hikaye, bir ağacın gövdesi gibi, dallar uzadıkça değişir, gelişir. Seneye hangi ağaçları budayacağımızı şimdiden kestirmek zor. Ama bir şey var ki, bu serüvenin her anı, doğayla kurduğumuz o eşsiz bağın bir parçası olarak kalacak.