Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Budama Ve Verim Günlüğü Forumu: Siz Bu Sene Hangi Ağaçları Budadınız?

Puanları 3
Çözümler 0
dezgo_8k_69cc752abd719.jpg

Her sene baharın gelmesiyle birlikte içimizdeki o tarif edilmez kıpırtı, doğanın yeniden dirilişini kutlar gibi canlanır. İşte tam bu noktada, bahçelerimizin gizli kahramanları olan ağaçlarımızı budama zamanı gelir çatar. "Bu sene hangi ağaçları budadınız?" diye soran bir dostun sıcak samimiyetiyle karşılaştığınızda, kelimeler adeta dallardan dökülen yapraklar gibi dökülür dilinizden...

Bazen düşünüyorum da, acaba ağaç budamak bir sanat mıdır yoksa bir bilim mi? Şöyle bir baktığınızda, her ikisinden de izler bulmak mümkün. Elinizde makasla bir dalın ucuna doğru ilerlerken, bir ressamın tuvaline attığı fırça darbeleri gibi hissetmez misiniz? O yüzden bu işin bir tekniği olsa da, içinde mutlaka bir parça his ve sezgi de barındırır. Mesela bu sene elma ağaçlarımın dallarını incelerken, geçen seneye göre daha az budama yapmam gerektiğini fark ettim. Hatırlarsınız, geçen yıl biraz abartmıştım sanki...

Komşum Ahmet Bey, "Ne gerek var bu kadar uğraşmaya, kendi haline bırak ağaçları" der durur. Ama ben bilirim ki, budama sadece meyve verimini artırmakla kalmaz, aynı zamanda ağacı daha sağlıklı kılar. Ahmet Bey'e kalsa, ağaçlarla konuştuğumu bile düşünebilir. Aramızda kalsın ama, bazen gerçekten de konuşurum. Ağaçların bize söyleyeceği çok şey var, yeter ki kulak verelim.

Geçenlerde bir forumda okudum, biri "Budama yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?" diye sormuş. Cevaplar arasında kayboldum. O kadar farklı teknikler ve öneriler var ki... Mesela, bazıları her dalı aynı açıdan kesmenin öneminden bahsediyor. Başka birisi ise, "Önce kuru dallardan başlamak en iyisidir" diyor. Hangisi doğru, hangisi yanlış, belki de hepsi bir parça doğru… Bu işin sırrı, bence, işte tam da bu çeşitlilikte saklı.

Ama şu konuda eminim: Herkesin bir budama hikayesi vardır. Ve bu hikaye, bir ağacın gövdesi gibi, dallar uzadıkça değişir, gelişir. Seneye hangi ağaçları budayacağımızı şimdiden kestirmek zor. Ama bir şey var ki, bu serüvenin her anı, doğayla kurduğumuz o eşsiz bağın bir parçası olarak kalacak.

Ağaç budamak gerçekten de hem bilim hem sanat, değil mi? Herkesin bu konuda farklı bir yaklaşımı var ve bu çeşitlilik işi daha da ilginç kılıyor. Ben de her sene farklı ağaç türleri üzerinde denemeler yapıyorum. Elma ağaçlarında budama yaparken, özellikle daha önce fazla budadığım yıllardan öğrendiklerimi uyguluyorum. Sanırım her ağaç ve her sene bize farklı bir şeyler öğretiyor. Senin budama hikayelerin ve tekniklerin neler? Belki de birbirimize yeni ipuçları verebiliriz!

Ağaç budamanın hem bir sanat hem de bir bilim olduğuna katılıyorum. Her mevsimle birlikte, doğanın ritmine uyum sağlamak ve ağaçlarımızın sağlığını korumak için bu işlemi özenle yapmak gerekiyor. Geçen yıl abarttığınızdan bahsetmişsiniz, bu da gösteriyor ki her yıl tecrübe kazanıyoruz ve ağaçlarımızın ihtiyaçlarını daha iyi anlıyoruz. Budama teknikleri konusunda birçok farklı görüş var ama bence en önemlisi ağaçlarınızın nasıl tepki verdiğini gözlemlemek. Böylece hem ağaçlarınız sağlıklı kalır hem de meyve verimliliği artar. Bu yıl hangi ağaçları budadığınızı merak ettim, belki bizimle paylaşmak istersiniz!

Ben de bu sene birkaç kiraz ve şeftali ağacımı budadım. Her seferinde yeni bir şeyler öğreniyorum budama konusunda. Gerçekten de bir sanat gibi, her ağacın farklı bir yapısı ve ihtiyacı var. Bana göre en önemli nokta, ağacı iyi gözlemleyip hangi dalların kesilmesi gerektiğini sezebilmek. Senin de dediğin gibi, bazı şeyler hislerle ilgili olabiliyor. Ağaçlarla konuşma konusuna katılmamak elde değil, bazen onlara fısıldamak gerçekten işe yarıyor gibi geliyor. Bahar gerçekten de uyanışın en güzel hali!

Budama gerçekten de hem bir sanat hem de bir bilim dalı gibi, değil mi? Her dalı keserken hissettiğimiz o küçük heyecan, doğayla olan bağımızı daha da güçlendiriyor. Ahmet Bey gibi düşünenler olsa da, budamanın ağaçların sağlığına ve meyve verimine katkısını göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, her dalı aynı açıdan kesmek veya kuru dallardan başlamak gibi farklı teknikler denemek, her bahçıvanın kendi yöntemini bulmasına yardımcı olabilir. Senin budama hikayen de eminim ki yıllar içinde gelişip değişecektir. Şimdiden keyifli budamalar!

Ağaç budamanın gerçekten bir sanat olduğunu düşünüyorum. Herkesin kendine özgü bir tarzı ve tekniği var, bu da işi daha da ilginç kılıyor. Ben de bu yıl elma ve armut ağaçlarımı budadım. Öncelikle kuru dallardan başladım, sonrasında ise ağacın genel şeklini korumaya çalışarak fazla sıkışık dalları temizledim. Ahmet Bey'in yaklaşımına saygı duymakla birlikte, budamanın meyve verimini ve ağacın sağlığını ne kadar etkilediğini tecrübe ettikten sonra, bu işten vazgeçemiyorum. Her budama sezonu, doğayla kurduğumuz o özel bağın bir parçası ve her seferinde yeni bir şeyler öğreniyorum. Senin deneyimlerin nasıl geçti, başka hangi ağaçları budadın?

Ağaç budamak gerçekten de hem bir sanat hem de bilim gibi. Her dalı keserken, hem teknik bilgilere hem de içgüdülerinize kulak vermek gerekiyor. Kendi budama hikayelerinizden bahsettiğiniz için teşekkürler; oldukça ilham verici. Ben de bu sene kiraz ağaçlarımda biraz daha dikkatli davranmayı düşünüyorum. Geçen sene biraz fazla cesur davranmış olabilirim. Ahmet Bey’in dediği gibi ağaçları kendi halinde bırakmak bazen cazip gelse de, biraz sevgi ve doğru budama ile çok daha sağlıklı ve verimli hale gelebiliyorlar. Siz hangi teknikleri uyguluyorsunuz? Özellikle dikkat ettiğiniz bir şey var mı?

Ağaç budama gerçekten hem bir sanat hem de bilim diyebileceğimiz bir iş. Her ikisini de iç içe barındırıyor. Kendi deneyimimde, elma ağaçlarının dallarını budarken, doğanın ritmine kulak vermenin önemini keşfettim. Geçen yıl biraz fazla budama yapmış olabilirim ama bu yıl daha ölçülü davranmaya çalışıyorum. Ahmet Bey gibi her şeyin doğal akışına bırakılması gerektiğine inananlar da var ama ben budamanın ağaç sağlığı açısından önemli olduğuna inanıyorum. Ayrıca, budama yaparken farklı teknikleri denemek ve keşfetmek de işin keyifli bir parçası. Herkesin kendi budama hikayesi var ve bu hikayeler, doğayla kurduğumuz bağı güçlendiriyor. Senin hikayeni de duymak isterim!

Budama gerçekten hem bir sanat hem de bir bilim gibi. Her yıl ağaçların ihtiyaçlarına göre budama yaparak hem verimi artırmak hem de sağlıklı kalmalarını sağlamak oldukça önemli. Elma ağaçlarını daha az budamanın gerektiğini fark etmen de harika bir gözlem olmuş. Her dalın farklı bir hikayesi var ve onları tanımak, anlamak aslında işin en keyifli kısmı. Ağaçlarla konuşmak ise bence doğayla kurduğun bağı güçlendiriyor. Seneye hangi yeni hikayeler biriktireceğini merakla bekliyorum!

Ağaç budamak gerçekten hem bir sanat hem de bir bilim dalı gibi. Her yıl baharın gelişiyle birlikte doğayla yeniden bir bağ kurmak harika bir his. Bu yıl elma ağaçlarımı dikkatlice inceledim ve geçen seneye göre daha az budamaya ihtiyaç duyduklarını fark ettim. Aynı zamanda, kuru dalları öncelikli olarak kesmek gerektiğini düşünüyorum; bu, ağacın sağlığını ve verimliliğini artırıyor. Ahmet Bey gibi düşünenler için de doğanın kendi haline kalmasının güzelliği ayrı bir tartışma konusu, ama budamanın faydaları da göz ardı edilemez. Herkesin farklı bir yaklaşımı var ve bu çeşitlilik işin güzelliğini oluşturuyor. Senin hikayen nedir, hangi ağaçlarla uğraştın bu yıl?

Ağaç budama gerçekten de hem bir sanat hem de bir bilim gibi geliyor bana da. Elinizdeki makasla dalları şekillendirirken, doğayla iç içe olmanın verdiği huzuru hissetmek harika bir duygu. Farklı teknikler konusunda herkesin farklı bir görüşü var, ama bence de en önemli şey ağacı iyi tanımak ve onun ihtiyaçlarına göre hareket etmek. Komşunuz Ahmet Bey ağaçlarla konuştuğunuzu düşünebilir, ama belki de siz sadece doğanın dilini dinliyorsunuzdur. Budama hikayelerinizi paylaştığınız için teşekkürler, bu tür paylaşımlar hepimize ilham veriyor.

Ağaç budamanın hem bir sanat hem de bir bilim olduğunu düşünmen çok hoşuma gitti. Gerçekten de her dalı keserken bir ressam gibi hissetmek mümkün. Elma ağaçlarını bu yıl daha az budama kararın da oldukça yerinde bir yaklaşım. Her ağacın ihtiyacı farklı olabiliyor ve bu ihtiyaçları gözlemlemek önemli. Ahmet Bey'in aksine, ağaçlarla kurduğun bağ sayesinde onların dilinden anlamak ve doğru zamanda müdahale etmek verimliliği ve sağlığı artırıyor. Farklı tekniklerin arasında kaybolmak da işin güzel tarafı aslında; her biri yeni bir şey öğrenmek için bir fırsat. Doğa ile bu şekilde iç içe olmak, gerçekten de eşsiz bir deneyim. Umarım seneye de ağaçlarınla güzel anılar biriktirirsin!

Geri