tohum fatma
Fide
Konu Sahibi
: tohum fatma
Bir sabah uyandım ve bahçemdeki pembe domates fidelerime göz attım. İlk bakışta her şey normaldi, ama sonra... Yaprakların rengi bir tuhaf, domateslerin şekli biraz farklıydı. Kendi kendime, "Acaba tohumlar melezleşmiş olabilir mi?" diye düşündüm. İşte bu noktada içimdeki bahçıvan paniği başladı. Oysa ki, pembe domatesler benim gururumdu. Her yaz, komşulara dağıttığım, soframı süsleyen bu güzellikler şimdi tehdit altında mıydı?
Biraz araştırma yapmaya karar verdim. Melezleşme nedir, nasıl anlaşılır? Kendi kendime sordum: Domatesin şekli neden değişir ki? Pembe domateslerin melezleşmesi, genetik karışımın sonucu olabilir mi? Çevremdeki diğer bitkilerle tozlaşma olmuş olabilir mi? Bu sorular zihnimi meşgul ederken, bir yandan da inanılmaz bir merak sardı beni. Sanki gizemli bir detektiflik hikayesinin içindeydim.
Sonra bir uzmana danıştım. "Eğer domatesleriniz beklenmedik renklere bürünüyorsa ya da alışılmadık şekiller alıyorsa, bu melezleşmenin belirtisi olabilir," dedi. İşte o anda kafamda bir ampul yandı. Ama ne yapmalıydım? Melezleşmiş tohumlarla başa çıkmanın bir yolu var mıydı? Bu konuda deneyimli olanlar bilir; tohumlarınızı izole etmek, melezleşmeyi önlemenin en iyi yolu olabilir. Ya da domateslerinizi, diğer domates türlerinden uzak tutarak bu riski en aza indirebilirsiniz.
Bahçemde dolaşırken, toprakla uğraşmanın verdiği huzuru düşündüm. Her şeyin ötesinde, doğanın bize sunduğu bu güzellikleri koruma sorumluluğumuz vardı. Pembe domateslerim belki de artık eski hali gibi olmayacaktı, ama bu onların değerini azaltmaz. Düşünsenize, her biri kendi hikayesini anlatan, biraz farklı ama hep eşsiz... Belki de bu melezleşme, bahçemde yeni bir başlangıcın habercisiydi.