Çiftçi Güneş
Fide
Konu Sahibi
: Çiftçi Güneş
Ahh, lavanta! O güzelim kokusuyla her bahçeyi, her balkonu şenlendiren, insanın içini açan o muhteşem bitki. Ama gel gör ki, o narin yaprakları bir anda sararmaya başlamış, o canlı mor rengi solmuş, kıvırcık yaprakları yere dökülmeye başlamış. Dur, hemen panik yapma! İlk akla gelen soru şu: “Çok mu su verdim acaba?” Ya da “Saksım küçük mü kaldı?” Hadi gel, bu sorulara bir bakalım. Lavanta, aslında çok da su seven bir bitki değildir. Fazlası zarar, biliyorsun. Toprağın üst kısmı kurudukça su vermek en ideali. Ama saksın küçükse, kökler sıkışmışsa, bu da başka bir mesele...
Bir de şu saksı meselesi var diyorsun, değil mi? Evet, doğru duydun, saksının boyutu da önemli. Lavanta kökleri geniş alanı sever, derinlere inmek ister. Eğer kökler saksının dibine kadar ulaşmışsa, sıkışmış hissederse, o zaman bitki strese girer. Yapraklar sararır, çiçekler açmaz. Peki, ne yapacaksın? Hemen geniş, derin bir saksı bul. Toprağını da lavantanın sevdiği cinsten, yani iyi drene olan, kumlu karışımlardan seçersen, işler yoluna girebilir.
Sen şimdi diyeceksin ki, “Abi ya, tamam da başka ne yapabilirim?” Bak, sabırlı ol. Lavanta biraz inatçıdır. Onu direk güneş ışığı alan bir yere koy, ama aşırı sıcaklardan da koru. Rüzgarı sever ama sert rüzgarlar yapraklarını kırabilir. Lavanta ile biraz zaman geçir, onun neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalış. Belki de sadece biraz ilgi ve sevgi istiyordur... Ne dersin?
Düzenli budama da önemli, biliyor musun? Lavantanın dalları uzadıkça onları budamak, bitkinin enerjisini çiçeklere ve yapraklara yönlendirmesine yardımcı olur. Budamayı ihmal etme; dallar uzadıkça onları kısalt ki bitkin canlı kalsın. Ama sakın ha, çok da abartma. Sonuçta bitkiyi yıpratmak istemezsin, değil mi?
Bu kadar bilgiyle umarım lavantanı hayata döndürürsün. Unutma, her bitkinin bir dili var. Onları dinle ve neye ihtiyaç duyduklarını hissetmeye çalış. Belki de bir fincan kahve eşliğinde, bir sabah ona “Günaydın” demek istersin. Kim bilir, belki de bu ufak jest bile lavantanın yüzünü güldürür...