has osman
Fide
Abi ya, biberleri kuruttun ama sonuç hüsran oldu, değil mi? Küf denen o inatçı şey çıktı başına. Peki, nerede yanlış yaptın dersin? İşte buradayız, beraberce bir göz atalım.
Kurutma işleminde nem, en büyük düşmanın olabilir. Hava yeterince kuru değilse, biberler de kurumaz. O zaman ne mi olur? Küflerle baş başa kalırsın. Bir bakıma, nemli bir ortamda biberleri kurutmak, küfe davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil.
Güneş, kurutmanın altın anahtarıdır. Ama fazla güneş de yakabilir, biberleri kavurabilir. Peki, ne yapacaksın? Orta yolu bulmak lazım. Gölgelik bir alan, hafif rüzgârlı bir ortam, işte tam aradığın yer. Biberler ne çok sıcak ne de çok gölgede kalacak.
Biberleri kuruturken aralarına mesafe bırakmak da önemli. Eğer biberler birbirine yapışırsa, iç kısımlarında kalan nem küflenmeyi hızlandırabilir. Her biberin etrafında hava akımı olmalı, ki bu da küflenmenin önüne geçer.
Kurutma sürecinde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da temizliktir. Biberlerin kurutulacağı yüzeyin temiz olması gerek. Bu küçük detay, belki de tüm sürecin en kritik parçası olabilir. Kimse bakterilerle dolu bir yüzeye biberlerini sermek istemez, değil mi?
Küflenme engellenebilir mi? Evet, dikkatli olur ve doğru adımları izlersen bu mümkün. Ama her şeyden önemlisi, sürecin keyfini çıkarmak. Biber kurutma, sabır ve biraz da dikkat isteyen bir iş ama sonunda elde edeceğin kurutulmuş biberler, tüm zahmete değecek.