İzmirli Sevda
Fide
Konu Sahibi
: İzmirli Sevda
Bir bahar sabahı, çiğ tanelerinin taze düşüşüyle yeşermeye başlayan umutlarımızı kompost yığınımıza gömüyoruz. Lakin, her şey o kadar da yolunda gitmiyor. Ah! O yığın bir türlü ısınmıyor. Şimdi ne yapacağız? Yoksa çürümeye mi başladı? Bu sorular zihnimizin labirentlerinde dolanırken, dönüp duruyoruz aynı yerlerde. Peki, işe nereden başlamalı? Gözlerimizi kapatıp derin bir nefes alıyor ve içimizdeki sabrı yeniden uyandırıyoruz.
Biraz daha derinlere inelim. Toprakla dans eden solucanların şarkısını duyar gibi oluyoruz. Ama bir şeyler eksik, değil mi? Belki de karışımımız yeterince dengeli değil; karbon ve azot oranları oyun bozanlık yapıyor olabilir. İsterseniz biraz daha kuru yaprak ekleyelim, ya da taze çim kırpıntılarını yığının tepesine serpiştirelim. Çözüm belki de bu kadar basit, kim bilir?
Hadi, bir de su dengesine göz atalım. Kompost yığınımız belki de susuzluktan kıvranıyor. Elimizi toprağın içine daldırdığımızda, nemli ama ıslak olmayan bir doku hissetmeliyiz. Yoksa çok mu kuru? Belki de birkaç avuç su yığını canlandırabilir. Ya da fazla mı suladık? O zaman biraz havalandırma fena olmaz, değil mi? Her şey ölçüsünde güzel, tıpkı bir şairin dizeleri gibi...
Ve tabii ki, yığınımızı havalandırmayı unutmayalım. Ah, o taze hava! Her şeyin başlangıcı, yığınımızın kalbini canlandıran bir nefes. Yığını döndürmek, onun içindeki yaşamı hareketlendirebilir. Belki de yavaş yavaş, nazikçe... Ya da biraz daha enerjik bir yaklaşımla, enerji katan bir müzik eşliğinde döndürsek? Ne dersiniz?
Son olarak, sabır... Evet, sabır. Çünkü her şeyin bir zamanı vardır. Kompost yığınımız da tıpkı bir şiir gibi, kendi ritminde olgunlaşır. Onu aceleye getirmemek lazım, değil mi? Hayat gibi, kompost da kendi döngüsünü tamamlar. Bizler sadece rehberiz, onu doğanın kucağında bırakır ve bekleriz. Bir gün, o da bizim gibi, içindeki potansiyeli ortaya çıkaracaktır...