acemi hasan
Fide
Konu Sahibi
: acemi hasan
Bazen hidroponik sisteminizde suyun üzerinde yeşil bir tabaka görürsünüz. Evet, bu yosun. İnsan merak ediyor, neden bu yosun burada oluşuyor ki? İşin özü, ışık ve besinlerle besleniyor. Kendisine adeta bir ziyafet sofrası kurmuşçasına büyüyor.
Peki, bu yosunlar neden bu kadar can sıkıcı? Çünkü bitkilerinize ait olan besinleri tüketiyorlar. Garip ama gerçek, bitkilerinizin hakkına göz dikiyorlar. Tabii ki bu durumu çözmek için birkaç basit adım var. İlk olarak, ışık kontrolü. Yosunlar ışığı sever, ama onlar için değil bitkileriniz için o ışık. Su deposunu karanlıkta tutarak bu sorunu kısmen çözebilirsiniz.
Yosunlardan kurtulmanın bir diğer yolu da su döngüsünü hızlandırmak. Su ne kadar hızlı hareket ederse yosunların tutunma şansı o kadar azalır. Su akışını artırmak için pompa gücünü biraz yükseltmek bazen mucizeler yaratabilir.
Suyun pH seviyesini düzenli kontrol ettiniz mi? Yosunlar genellikle belirli pH aralıklarında daha hızlı büyür. pH seviyesini bitkileriniz için ideal olan aralıkta tutmak, yosunların büyümesini yavaşlatacaktır. Bir de suyu sık sık değiştirin. Taze su, yosunların sevmediği bir şeydir.
Daha doğal bir çözüm arıyorsanız, suya birkaç salyangoz ekleyin. Evet, yanlış duymadınız, salyangozlar. Onlar da yosunu sever ve temizler. Böylece doğal bir temizleme yöntemi elde edersiniz. Ama dikkat, fazla salyangoz da başka sorunlara yol açabilir.
Son olarak, yosunlarla savaşırken sabırlı olun. Bazen küçük değişiklikler büyük farklar yaratır. Ne zaman ne yapmanız gerektiğini bilirseniz, bu küçük yeşil davetsiz misafirlerden kurtulabilirsiniz. Unutmayın, hidroponik sisteminizin kontrolü sizin elinizde.