serkan izmir
Fide
Konu Sahibi
: serkan izmir
Fideleriniz neden incecik ve boynu bükük kalıyor, hiç düşündünüz mü? Belki de düzensiz sulama alışkanlıklarınızdan kaynaklanıyor. Bitkiler de tıpkı insanlar gibi, düzenli bir bakım ister. Her gün aynı saatte sulamak aslında düşündüğünüz kadar da sıkıcı değil, sonuçta düzenli bir rutin oluşturmak... Bazı fideler, sadece daha fazla sevgi ve ilgi istiyor olabilir. Evet, sevgi diyorum çünkü bitkiler de birer canlı!
Peki ya toprağınız? Toprak, fidelerin kök saldığı yer, yani tam anlamıyla onların evidir. Ev dediğin sağlam olmalı. Ama bazen, toprak yeterince besleyici olmayabilir. Toprağın pH değerini hiç kontrol ettiniz mi? Belki de bir laboratuvar deneyine gerek yok ama biraz araştırma yapmak... Toprağa organik gübre eklemek, fidelerinizin daha sağlıklı büyümesine katkı sağlayabilir. Hem organik gübre, doğaya da dost!
Güneş ışığı deyip geçmemek lazım. Fidelerinizin yeterince güneş ışığı alıp almadığını kontrol ettiniz mi? Bazen pencere kenarı yeterli olmayabilir. Bitkiler de güneş ışığını sever. Onları biraz dışarı çıkarmak, daha fazla doğal ışık almalarını sağlayabilir. Ama dikkat! Çok fazla güneş ışığı da fidelerinizi kurutabilir. Her şeyin fazlası zarar, derler ya... İşte o hesap.
Hava dolaşımı da önemli, biliyor musunuz? Evde bitki yetiştiriyorsanız, hava sirkülasyonunu sağlamak adına pencereyi arada bir açmakta fayda var. Kapalı alanlarda kalan fideler, yeterince oksijen alamayabilir. Oksijen demek, canlılık demek! Belki de biraz serin bir esinti, onların da ihtiyacı olan şeydir. Unutmayın, bitkilerinizin de nefes almaya ihtiyacı var.
Son olarak, fidelerinizi arada bir kontrol etmekten çekinmeyin. Yapraklarında veya gövdelerinde bir sorun var mı? Belki de zararlılar fidelerinize dadandı. Gözden kaçırmayın! Yani, ufak bir böcek, tüm emeğinizi heba edebilir. Ama merak etmeyin, doğal yöntemlerle bu davetsiz misafirlerden kurtulabilirsiniz. İşte, biraz dikkat ve sevgiyle, fideleriniz bahçenizin yıldızı olabilir!