serkan izmir
Fide
Konu Sahibi
: serkan izmir
Ev yapımı sirke yapmaya başladığında her şey güzel başlar. Taze meyveler, fermente olmanın getirdiği o kendine has koku ve tabii ki sabırla bekleme süreci. Ama bir gün gelir, o ilk heyecan yerini karışık duygulara bırakır. "Bu sirke neden bulanık oldu şimdi?" diye kendi kendine sorarken bulursun kendini. O kadar emek verdikten sonra bulanıklık, bir problem mi yoksa normal bir şey mi? Bil bakalım... İyi haber, genellikle bu bulanıklık o kadar da büyük bir sorun değil. Ama yine de, biraz detaya inmekte fayda var.
Bulanıklık, çoğu zaman sirkenin doğal bir parçası olan "anası" ile ilgilidir. Sirke anası, fermantasyon sürecinde oluşan ve sirkenin kalitesini gösteren bir yapı. Fakat bilmeyen biri için, sanki o sirkeyi mahvetmiş gibi görünebilir. Merak etme, ananın varlığı aslında iyi bir şeydir ve sirkenin sağlıklı bir şekilde fermente olduğunu gösterir. Yani, eğer bulanıklık anadan kaynaklanıyorsa, korkulacak bir şey yok. Ancak, eğer bu bulanıklık küf gibi görünüyorsa, işte o zaman dikkatli olmakta fayda var. Küf, sirkenin yüzeyinde yeşil, mavi veya beyaz renkte lekeler şeklinde belirebilir ve bu durumda sirkeyi tüketmemek en iyisidir. Aman diyeyim, dikkat et.
Peki, nasıl ayırt edeceksin bunları? Sirke anası, jelatinimsi ve opak bir yapıda olur. Parmakla dokunduğunda kaygan bir his verir. Küf ise genellikle kuru ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Eğer sirkenin üzerinde böyle bir yapı görüyorsan, büyük ihtimalle küfle karşı karşıyasın demektir. O zaman, sirkeyi döküp yeni bir parti yapmaya başlaman en iyisi olacaktır. Üzgünüm ama sağlığını riske atma derim.
Bir de, neden bulanıklık oluşuyor diye düşünüyorsan, bunun birkaç nedeni olabilir. Öncelikle sirkenin yapıldığı meyvelerin kalitesi önemli. Eğer meyveler yeterince temiz değilse veya bozuksa, bu da sirkenin bulanık olmasına neden olabilir. Ayrıca, fermantasyon sürecinin çok kısa veya çok uzun olması da bulanıklığa yol açabilir. Yani, sabır ve özen burada Sonuç olarak, eğer sirken bulanıksa hemen paniğe kapılma. Önce anaya bir bak, ona zaman tanı. Eğer küf değilse, sirkenin tadını çıkarabilirsin. Ama bir yandan da, küfe dikkat et ve sağlığını riske atma. Sirkenin her aşaması bir macera ve her deneyimde yeni bir şey öğreniyorsun. Başarılar ve afiyetle...