angel meryem
Fide
Konu Sahibi
: angel meryem
Dışarıda deli gibi esen bir rüzgar, bahçedeki ağaçların dallarını savuruyor, ama dallar kadar savrulan başka bir şey daha var: Budama makasınızın keskinliği. "Abi ya, bu makas eskiden böyle miydi?" dediğinizi duyar gibiyim. İşte, tam da bu noktada, "Bileme mi lazım yoksa yeni bir makas mı?" sorusu kafanızı kurcalıyor. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz!
Bahçeciliğe yeni başladıysanız, budama makası ilk başlarda size harikalar yaratıyor gibi gelebilir. İlk kesim, ilk dal, her şey mükemmel. Fakat zamanla, dalların ezildiğini, kesilmediğini fark edersiniz. İşte o an, "Bu iş böyle gitmez!" diye içinizden bir ses yükselir. Peki, ne yapmalı? Hemen yeni bir makas mı alınmalı yoksa mevcut olanı bileyip yola devam mı edilmeli?
Bileme işlemi, bir sanat aslında. Bir nevi sabır testi. Herkes beceremez. Ama bir düşünün, o makasa can veriyorsunuz, her kesimde tekrar hayat buluyor. Bilemek bir nevi meditasyon gibi; yavaşça, dikkatlice, her bir hareketin anlamı var. Tabii ki, bu kadar romantik bakamayacak kadar meşgulseniz, profesyonel bir hizmet de alabilirsiniz. Fakat, kendi elinizle makasınızı bilediğinizde, o keskinliği hissetmenin yerini hiçbir şey tutmaz.
Ancak, her şeyin bir ömrü var, değil mi? Makasınızın bıçakları artık bileyle bile kesmiyorsa, belki de veda vakti gelmiştir. "Ama yenisi kaç para!" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, kaliteli bir budama makası yatırımı gerektirir ama uzun vadede size kazandıracağı zaman ve enerji, inanın o fiyat etiketini unutturur.
Sonuç olarak, makasınızın performansı sizi hayal kırıklığına uğratıyorsa, önce onu bileyip bir şans daha verin. Belki de sadece biraz ilgiye ihtiyacı vardır. Eğer bu da işe yaramıyorsa, yeni bir makas almayı ciddi ciddi düşünün. Bahçeniz ve kesim işleriniz size teşekkür edecek, emin olun. Unutmayın, doğru ekipman her şeydir.