Manav Hasan
Fide
Konu Sahibi
: Manav Hasan
"Bu tohum ata tohumu mu?" diye sormak, aslında bir nevi dedektiflik oyunu gibi. Biraz merak, biraz da dikkat gerektiriyor. Evet, bir tohumun geçmişini bilmek, onun soy ağacını çıkarmak kadar zor bazen. Bakıyorsunuz, elinizde bir avuç tohum var. Ata tohumu mu, değil mi bilemiyorsunuz. İşte burada devreye giriyor o meşhur soru: "Nasıl anlarız?"
Tohumun hikayesine bir kulak verelim. Ata tohumları, genetik olarak değiştirilmemiş, nesilden nesile aktarılmış tohumlar olarak bilinir. Yani, büyük büyükannelerimizin bahçelerindeki o mis kokulu domateslerin tohumları. Modern tarımın aksine, bu tohumlar kimyasallardan uzak, doğallığıyla ön plana çıkar. Ama işin aslı, bu kadar basit de değil. Tohumun paketine baktınız, üzerinde 'ata tohumu' yazıyor, peki yeterli mi?
Biraz da gözlem yeteneği lazım. Ata tohumlarından yetişen bitkiler genellikle daha az homojen olur. Yani, aynı tür bitkiler arasında bile ufak tefek farklılıklar görebilirsiniz. Bu, onların doğallığının bir parçası. Fakat, bu farklılıklar bazen kafa karıştırıcı olabilir. "Bu mu o, yoksa şu mu?" diye düşünürken bulabilirsiniz kendinizi.
Dikkat edilecek bir diğer husus ise, yetiştirme şekliniz. Ata tohumları genellikle daha fazla bakım ister. Organik gübreler, doğal sulama yöntemleri bu işin olmazsa olmazı. Kimyasal gübreler ve pestisitler mi? Hayır, onlara burada yer yok. O zaman, tohumunuzu ekerken elinizi toprağa bir kez daha bastırın, doğaya kulak verin.
Hadi diyelim ki, karar verdiniz. Bu tohum ata tohumu. Peki ya sonrası? Burada iş biraz daha keyifli hale geliyor. Tohumdan yetişen sebzelerinizin tadına bakın. O eski, unutulmaz lezzeti aldınız mı? Eğer cevabınız evetse, tebrikler! Bu, doğru yolda olduğunuzun bir göstergesi olabilir. Ama unutmayın, tat hafızası kişiden kişiye değişir.
Sonuçta, bu iş biraz da gönül meselesi. Elinizdeki tohumun hikayesi, sizin ona kattığınız değerle birleşince anlam kazanır. Ata tohumu ya da değil, önemli olan doğanın bir parçası olmak. Öyle değil mi?