Ayşenur Kurt
Fide
Konu Sahibi
: Ayşenur Kurt
Balkonumda yetiştirdiğim patlıcanlarla aramda özel bir bağ var. Onlar büyüyüp de mor renkleriyle parlamaya başladığında içimde bir mutluluk dalgası esiyor. Kendi ellerimle yetiştirdiğim bu patlıcanlar, kışın kahvaltılarımın yıldızı olan közleme sosun ana malzemesi. Şimdi düşünüyorum da, her şey o ilk fidanı dikmemle başlamıştı...
Kışın soğuk sabahlarında sıcak ekmeğin üzerine sürülen közleme sosun tadı... İnanın bana, hiçbir şeye değişmem. O tat, o koku sanki yazdan bir parçayı masama getiriyor. Aslında çok da zor bir tarif değil ama insan kendi emeğiyle hazırlayınca değeri bir başka oluyor. Her lokmada biraz daha gururlanıyorum, biraz daha...
Bir gün, bir arkadaşım kahvaltıya geldi. Sofrada közleme sosu görünce şaşırdı. "Bu ne?" dedi. Anlattım, balkondaki patlıcanlardan... O anki yüzündeki ifadeyi görmeliydiniz. Biraz kıskanmıştı sanırım, ama neyse ki tarifimi paylaştım. "Abi, sen de yap," dedim. "Denemekten zarar gelmez."
Közleme sosu yapmak için patlıcanları közledikten sonra onların kabuklarını soymak biraz zaman alıyor ama sonuç kesinlikle buna değer. Biraz zeytinyağı, sarımsak ve baharatlar ekleyerek karıştırıyorum. İşte bu kadar basit. Tabii bir de sevgi eklemek lazım. Vallahi billahi, o sevgiyi kattığınızda her şey daha lezzetli oluyor.
Balkon bahçeciliği, şehir hayatının stresinden kaçmanın en güzel yollarından biri. Hem kendi yiyeceğinizi yetiştiriyorsunuz hem de doğayla iç içe bir an yaratıyorsunuz. Patlıcanlarım bana bunu öğretti. Kışın kahvaltıda her kaşıkta bu huzuru tadıyorum. Denemek isterseniz, başlayın derim. Belki siz de bir gün balkondaki patlıcanlarınızdan kendi sosunuzu yaparsınız...