Ayşe Bursalı
Fide
Konu Sahibi
: Ayşe Bursalı
E şimdi sen de benim gibi bitkisever bir tipsen, kış gelince "Acaba balkondaki aromatik bitkiler donacak mı?" diye kara kara düşünüyorsundur. Tamam kabul, ben de düşündüm. Hatta bir süre evin içinde nereye sığdırırım diye de kafa yordum. Ama işte, bir yandan da her şeyin doğasında bir düzen olduğunu hatırlıyorum. Doğal seleksiyon, bitki dünyasında da işliyor. Kimi bitki var ki kışın ayazında daha da güçlenir. Mesela kekik, rozmarin. Soğuk rüzgârları sevenlerden. Ama bazısı da var ki, üşümekten hiç hazzetmez.
Peki, ne yapmalı? Bunu anlamanın birkaç yolu var tabii. Öncelikle, bitkilerinizin hangi tür olduğunu araştırın. Evet, belki kulağa biraz ders çalışmak gibi geliyor ama inanın, bilgi güçtür. Mesela fesleğen, nane gibi bitkiler genelde sıcağı sever. Ama işte onları bir battaniye gibi saran balkon duvarları, hafif bir koruma sağlar. Yine de soğuk gerçekten sertleşirse, içeri almak en iyisi olabilir. Ama dikkat edin, içeri alırken de doğru yere koyun. Güneş alan bir pencere kenarı, onlar için mini bir tatil olur.
Bazen düşünüyorum da, bitkilerle ilişkimiz biraz insan ilişkilerine benziyor. Nazik olmalı, ama gerektiğinde de sert olmalıyız. Çok sulamak, çok ilgi göstermek her zaman iyi sonuç vermiyor. Onları kendi hallerine bırakmak da... Arada bir kontrol etmek, toprağını elle yoklamak, yapraklarıyla konuşmak iyi gelir. Evet, yapraklarıyla konuşmak. Abartmıyorum, bitkilerle konuşmak, onlara ilgi göstermek gerçekten faydalı. Hani bir dost sohbeti gibi düşün.
Aslında kışın bitkileri içeri almak, biraz da onların doğasına müdahale etmek gibi. Ama işte, seviyorsan kıyamıyorsun. Yine de unutma, bazı bitkiler soğuğa alışkındır. Onlar için kış, bir dinlenme dönemi gibidir. Ama diğerleri için... İşte orada biraz daha dikkatli olmalı. Bir de toprağını kontrol et, fazla sulamaktan kaçın. Kışın su ihtiyacı azdır. Yani, her zaman olduğu gibi, dengeyi bulmakta fayda var.