Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Bahçeden Mutfağa Lojistik: Sebzeleri Zedelemeden Taşıma Ve Ayıklama

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69c9cc0ca7f11.jpg

Bir rüzgar esiyor bahçede. Yapraklar usulca hışırdıyor dallarda, toprak hafif nemli. İnsanın içi huzur doluyor, değil mi? Lojistik deyince akla büyük kamyonlar, devasa depolar gelir genelde. Ama işin aslına bakarsanız, bahçeden mutfağa olan yolculuk da bir nevi lojistik. Bu yolculukta en önemli şey nedir, biliyor musunuz? Sebzeleri zedelemeden taşımak.

Hayal edin, patatesler toprağın altından çıkmış, biberler dalından koparılmış. Çiftçi Ahmet Amca her sabah erkenden kalkar, sebzelerini özenle toplar. Düşünsenize, bir domatesin o parlak kırmızılığıyla nasıl da göz kamaştırdığı... Ahmet Amca'nın elleri nasırlı, ama bir o kadar da hassas. Sebzeleri zedelemeden taşımanın sırrı burada işte; sevgi ve dikkat.

Bir keresinde bir köy pazarında dolaşırken, bir kadın gördüm. Kocaman bir sepet dolusu marul taşıyordu. Ama marullar öyle güzel yerleştirilmiş ki, sanki hiç hareket etmemiş gibiydi. Kadın, "Marulu taşırken sıkı sıkı sarmalamak lazım," dedi. "Eğer dikkat etmezsen, yaprakları zedelenir. O zaman da tadı kaçar." İşte bu kadar basit gibi görünse de, bir o kadar da önemli bir iş.

Bazen düşünüyorum da, sebzelerin ayıklanması da ayrı bir sanat. Mutfağa giriyorsunuz, önünüzde bir sürü sebze. Hangisi önce ayıklanmalı, hangisi nasıl saklanmalı? Her sebzenin bir karakteri var. Mesela, patatesleri kabuklu mu seversiniz yoksa soyulmuş mu? Patatesin o topraktan çıkma hali bile insanı bir düşünceye sevk eder. Soyarken dikkat, yoksa... Eh, işte bilirsiniz.

Bir dostum, "Sebzeleri ayıklarken kendimi doğanın bir parçası gibi hissediyorum," demişti. Gerçekten de, o anlarda doğayla bir bütün oluyorsunuz. Ellerinizdeki sebzelerin kokusu, dokusu, rengi... Bir sanat eserine son dokunuşlar yapılır gibi. Lojistik dediğimiz şey aslında sadece taşımak değil; korumak, sevmek ve değer vermek.

Geri