Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Topraksız Tarıma İlk Adım: En Basit Ve Ucuz Marul Düzeneği Kurulumu

Puanları 3
Çözümler 0
dezgo_8k_69cbc7070ea85.jpg

Bir düşünün, şehir hayatı tüm hızıyla akarken, beton yığınları arasında yeşilin huzurunu bulmak... İşte burada devreye giriyor topraksız tarım. Marul yetiştirmek için toprağa mı ihtiyacımız var? Tabii ki hayır! Evinizin bir köşesinde küçük bir düzenekle kendi marul bahçenizi kurabilirsiniz. Hani bazen "Abi ya, bu işler bana göre değil" dersiniz ya, işte tam da o noktada bu düzenekler devreye giriyor. İhtiyacınız olan sadece birkaç basit malzeme.

Pet şişelerle başlayalım mesela. Evet, yanlış duymadınız. Şu her gün elimizin altından geçen, doğada yok olması yıllar süren pet şişelerden bahsediyorum. Kapağını açıp, gövdesini ortadan keserek iki parçaya ayırıyoruz. İşte size marul düzeninizin temeli. Şimdi, "E bu suyu nereden bulacağız?" diye sorabilirsiniz. Merak etmeyin, musluktan akan suyunuzu kullanacağız, içine de birkaç damla besin solüsyonu ekleyince tamamdır!

Bir sonraki adım, ışıklandırma. Güneş ışığına erişiminiz yoksa, bir LED lamba işinizi görecektir. Ama öyle sıradan bir lamba değil, fotosentezi destekleyen bir lamba olmalı. Bunu bir nevi marulunuzu motive etme aracı olarak düşünebilirsiniz. "Hadi kızım, büyüyorsun, yeşeriyorsun" demek gibi. Bu ışığı düzenli bir şekilde marulunuza yönlendirmek gerek. Yoksa bi' bakmışsınız, marul size küsüp büyümekten vazgeçmiş...

"Bunun altı su dolacak mı?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, suyun içinde marulun kökleri yer alacak. Kökler suya değmeli ama üst kısım kuru kalmalı. Neden mi? Çünkü kökler suyu emerken marulun üst kısmı da nefes almalı. Bu dengeyi kurmak önemli, yoksa marul boğulabilir. Her şeyde olduğu gibi burada da denge önemli, azı karar çoğu zarar.

Sistemi yerleştirdiniz, suyunu koydunuz, ışığını ayarladınız. Şimdi geriye beklemek kalıyor. Evet, sabır işin en zor kısmı. Ama merak etmeyin, bu düzenek hem kolay hem de masrafsız. "Abi, ben beceremem" diyenler için bile uygun. Biraz emek, biraz sabır ve bolca sevgiyle kendi marulunuzu yetiştirmenin keyfine varacaksınız. Evinizin bir köşesinde, belki de balkonunuzda yeşilin huzurunu hissetmek... İşte bu, insanın içini ısıtan bir duygu değil mi?

Geri