Toprak Adam
Fide
Konu Sahibi
: Toprak Adam
Bazen toprakla uğraşmak insanın ruhunu nasıl da dinlendirir, değil mi? Özellikle bahçeyle uğraşanlar iyi bilir; bir bitkinin kökleri sağlıklı değilse, toprağın üstü ne kadar yeşil görünse de bir şeyler eksiktir. İşte, tam da bu noktada kök çürüklüğü devreye girer. Yani, bitkinin kökleri çürümeye başladığında, o bitkiyi kurtarmak için ne yapmalı? Evet, toprak dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu burada devreye giriyor. Ama bu iş için kimyasal kullanmak zorunda değilsiniz. Evde yapabileceğiniz basit karışımlarla da bu sorunun üstesinden gelmek mümkün.
Geçenlerde bir arkadaşım “Abi evde bitkilerim sürekli soluyor, ne yapsam?” diye sordu. Dedim ki, "Toprakta bir sorun olabilir mi acaba? Kök çürüklüğünden şüpheleniyorum." Ben de zamanında aynı dertten muzdariptim. Birkaç doğal yöntemle bu işin üstesinden nasıl geldiğimi anlattım. Mesela, tarçın ve su karışımı. Evet, yanlış duymadınız. Tarçın, doğal bir antifungal olarak çalışıyor. Toprağa serpiştirdiğinizde, köklerin etrafındaki zararlı mantarları yok edebilir. Bir de üzerine sirke ekleyin; doğal bir asit olan sirke, toprağın pH dengesini sağlamakta yardımcı olabilir. Ama tabii ki dikkatli olmak lazım, fazlası zarar verebilir.
Bir gün bahçede çalışırken düşündüm... Bu işleri neden daha fazla insan bilmiyor? Herkesin elinin altında olan malzemelerle toprağın sağlığını korumak mümkünken, neden daha fazla kimyasal kullanıyoruz? Doğanın bize sunduğu çözümleri kullanmak daha mantıklı değil mi? Limon suyu da bunlardan biri. Su ile karıştırıp bitki köklerine dökün, etkisini görün. Limonun asidik yapısı, zararlı organizmaları uzak tutar. Ama dediğim gibi, her şeyin fazlası zarar. Her kullanımdan önce iyi düşünün ve bitkinizin tepkilerini izleyin.
Bir başka yol da kaynar su kullanmak. Evet, kaynar su. Ancak dikkatli olun, çünkü fazla sıcak su kökleri yakabilir. Bir keresinde, biraz fazla hevesle kaynar suyu dökünce, bitkiyi neredeyse kaybediyordum. Ama doğru dozda kullanıldığında, toprakta istenmeyen bakterileri öldürmek için harika bir yol olabilir.
Sonuçta, bu yöntemlerin hepsi farklı bitkilerde farklı sonuçlar verebilir. Deneme yanılma yoluyla en iyi sonucu bulabilirsiniz. Hatta bazen, toprak sterilizasyonunu bir ritüel haline getirip, kahvenizi alıp bahçenizde vakit geçirmenin tadını çıkarabilirsiniz. Unutmayın, her bitkinin kendi karakteri var ve bazen en iyi çözüm, toprakla ve bitkiyle biraz daha fazla zaman geçirmekte saklı.