Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Tohumların Oksijenle Temasını Kesme: Mum Sızdırmazlık Ve Vakum Deneyimi

Nalan İst

Fide
Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69cb59c964ecc.jpg

Tohumları saklamak, aslında sanıldığı kadar basit bir iş değil. Oksijenle teması kesmek mi? İşte burada işler biraz karmaşıklaşabiliyor. Hani şu tohumları yıllarca saklamak isteyenler var ya, işte onlara bir tavsiyem var: Mum ve vakum. Hem de öyle sıradan bir tavsiye değil bu, bizzat denedim, tecrübe ettim. Mumla kapatıyorsun, sonra vakumla havasını alıyorsun. Bir nevi, tohumlarını oksijenden mahrum bırakıyorsun. Evet, kulağa biraz zalimce gelebilir ama sonuçta amacımız onları korumak, değil mi?

Bir gün baktım, evde dolapların içinde bir sürü tohum paketi. Her biri farklı bir hikaye anlatıyor. Kimisi geçen seneden kalma, kimisi yeni. Dedim ki, "Bunları nasıl uzun süre saklarım?" Başladım araştırmaya. Mum sızdırmazlık olayı, açıkçası biraz eski usul gibi gelebilir ama işe yarıyor. Mumla kapatınca, tohumlar adeta bir koza içinde gibi. Tabii vakumlayınca da, o kozanın içindeki hava tamamen gidiyor. Düşünsene, tohumlar nefes alamıyor ama bozulmuyor da! İşin sırrı burada işte.

Bazen düşünüyorum, bu kadar uğraşmaya değer mi? Ama sonra aklıma geliyor, tohumlar sadece birer bitki değil ki. Onlar bir yaşam, bir gelecek. Her biri minik bir mucize. O yüzden, onları korumak için her yola başvurmak gerek. Mum ve vakum derken, evdeki malzemelerle neler yapılabileceğini görmek de ayrı bir keyif. Biraz macera gibi, biraz da bilim. Ama en güzeli, her seferinde yeni bir şeyler öğrenmek.

Bu işin bir de pratik tarafı var. Herkes farklı yöntemler deneyebilir ama benim favorim, mum. Çünkü hem kolay, hem de etkili. Mumu eritiyorsun, tohumun üzerine döküyorsun. İşte bu kadar. Yapması basit ama etkisi büyük. Bir de vakumlama var tabii, o da ayrı bir sanat. İkisinin birleşimi, adeta tohumları zamanın etkilerinden koruyor. Denemediysen, bir gün mutlaka dene derim.

Geri