hakan 07
Fide
Bir akşamüstü, bahçede çalışırken tırmık elinde duruyordu. Ne için kullanılır, diye düşündü. Tırmık, bahçeciliğe yeni başlayanlar için ilk başta basit bir alet gibi görünebilir. Ama işin aslı öyle değil. Tırmık, toprakla dost olmanın, doğayla bütünleşmenin önemli bir parçası. Bir tırmığı elinize aldığınızda, sadece toprağı değil, geçmişi de hissedersiniz. Düşünsenize, tırmık dediğimiz bu alet, insanlar tarımla uğraşmaya başladığından beri var.
Peki, tırmık sadece toprağı düzeltmek için mi kullanılır? Hayır! Bahçede çalışırken bir tırmık, yaprakları toplamaktan tutun, ekim alanlarını düzgün hale getirmeye kadar birçok işte kullanılır. Öyle ki, bazen bir tırmığın ucunda bir hikaye gizlidir. O hikaye, sabahın erken saatlerinde toprağa atılan tohumların hikayesidir.
Bir gün, yaşlı bir bahçıvanla karşılaştım. Elinde eski bir tırmık tutuyordu. "Bu tırmık, benim en iyi arkadaşım," dedi. Bir an için düşündüm, bir alet nasıl arkadaş olabilir? Ama bahçıvan haklıydı. Çünkü tırmık, toprağın dilini anlamak isteyenler için bir araçtır. O, toprağın içindeki küçük taşları, kökleri ve yabani otları ortaya çıkarır ve onları düzenler.
Toprağı nasıl daha iyi işleriz? Tırmıkla! Tırmık, toprağa hayat verir, onu havalandırır, gevşetir. Bu, bitkilerin köklerinin daha rahat nefes almasına olanak tanır. Baharın ilk günlerinde, çiçek açan ağaçların altında tırmığı kullanmak, doğanın canlanışını hissetmek gibidir.
Evet, tırmık sadece bir alet değil. O, doğaya olan sevginin, toprağa olan saygının ve bahçeciliğe olan tutkunun simgesidir. İşte bu yüzden her bahçıvanın ellerinde bir tırmık olmalıdır. Çünkü o, toprağın en iyi dostudur. Ve belki de, en iyi hikaye anlatıcısı...