Manav Hasan
Fide
Konu Sahibi
: Manav Hasan
Tıbbi nane ve lavanta... Bu iki bitki, doğanın bize sunduğu mucizelerden sadece birkaçı. Her biri kendi başına birer şifa kaynağı, birer huzur deposu. Ama, bu bitkilerden en iyi verimi almak için acaba ne zaman hasat etmeli? İşte bu, pek çok kişinin aklını kurcalayan bir soru.
Bir gün, sabahın erken saatlerinde tarlada dolanırken, rüzgarın taşıdığı o ferahlatıcı nane kokusunu hissettim. İşte o an, "Tam zamanı!" dedim kendi kendime. Çünkü tıbbi nane, sabahın ilk ışıklarında, güneş daha henüz çok yükselmeden toplanmalı. O serinlikteki tazelik, uçucu yağların en yoğun olduğu an... Yani, günün başlangıcı, bu aromatik hazinenin en değerli olduğu vakit.
Lavanta ise biraz daha sabırlı olmayı gerektiriyor. Güneş tepedeyken, o mis kokulu çiçeklerin morluğuna dalıp gitmek... İşte lavantanın özüne ulaşmak için en uygun zaman dilimi. Sıcaklık arttıkça, lavantanın uçucu yağları da daha belirgin hale geliyor. "Güneşin altında ağır ağır yürümek..." dedim bir gün. Bu, lavantanın en güzel anlarını yakalamak için bir fırsat.
Bu iki bitki, belki de geçmişten bugüne bir köprü gibi. Eskiden beri bilinen, değer verilen, ama bir o kadar da doğanın ritmine saygı duymamızı gerektiren hazineler. Her birinin kokusu ve lezzeti, doğru zamanda toplanmalarıyla daha da yoğunlaşıyor. "Neden bu kadar önemli bu zaman?" diye düşündüğünüzde, aslında cevabı da kendiliğinden geliyor. Bitkinin ruhunu yakalamak, onunla uyum içinde olmak...
Evet, işte böyle. Tıbbi nane ve lavantanın hasadı, aslında bir sanat. Bu sanatı icra ederken, doğanın sesine kulak vermek gerek. Biraz sabır, biraz dikkat... Ve en sonunda, o eşsiz uçucu yağları elde etmek. İşin sırrı doğayı anlamakta, onunla birlikte hareket etmekte... İşte böyle düşünüyorum. Belki de hepimiz, biraz daha doğanın dilini öğrenmeli, onunla uyum içinde yaşamalıyız.