ayşe melike
Fide
Konu Sahibi
: ayşe melike
Balkonumda bir limon ağacı var. Yıllardır limon yetiştirme hayaliyle büyütüyorum. Ama gel gör ki, o limonlar bir türlü gelmiyor. Tam da "Ne yanlış yapıyorum acaba?" sorusu aklımı kurcalarken, budamanın önemini fark ettim. Budama, ağacın sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi için kritik. Ancak işin sırrı sadece budamak değil, doğru zamanda ve doğru şekilde budamakta.
Kimi zaman budama yaparken tereddüt ederim. Dalı kesersem ağaç zarar görür mü diye. Ama aslında doğru dalı kestiğinizde ağaç daha da güçleniyor. Yanlış yerden kesmekse ağacın enerjisini boşa harcamasına neden olabilir. "Nasıl budamalıyım?" diyorsanız, önce kuru ve hastalıklı dallardan başlamalısınız. Bu dallar ağacın enerjisini tüketir.
Budama zamanı da önemli, tamam. Limon ağaçları en iyi kış sonunda budanır. Aman, baharda uyanmadan önce! "Neden kış sonu?" diye soracak olursanız, çünkü ağaç dinlenme döneminde ve budama şokunu daha az hisseder. Hemen ardından gelen bahar, ağacın toparlanıp çiçeklenmesi için mükemmel bir fırsat sunar.
Balkon da bir diğer etken. "Balkondaki yerim yeterli mi?" diye düşündünüz mü hiç? Limon ağacının yeterli ışık alması şart. Balkonda gölgede kalan bir limon ağacı, meyve vermek yerine sadece yapraklanır. Güneş gören bir köşe bulmak lazım. Unutmayın, limonlar güneşi sever!
Sonuçta, limon ağacım neden meyve vermez sorusunun cevabı biraz budama, biraz güneş, biraz da sabır. Gerçekten de bu işin sırrı bu üçünde saklı. Zamanla ve doğru adımlarla, balkondaki ağacınız da limon vermeye başlayacaktır. Biraz sevgi, biraz sabır, biraz da dikkat... İşte hepsi bu kadar!