Yeşeren Fidan
Fide
Konu Sahibi
: Yeşeren Fidan
Pazar dönüşü eve girerken, aklımda hep aynı soru: Bu kadar sebzeyi nasıl taze tutacağım? Her hafta aynı maraton, ama her seferinde biraz daha ustalaşıyorum. Çözüm basit aslında. İyi bir planlama ve biraz da pratik bilgi...
Evde sebze cümbüşü! Renk renk, çeşit çeşit. İlk iş, yeşilliklere su banyosu. Yıkayıp, kurutup, buzdolabında saklamak. Ama dikkat, fazla su kalırsa çürütüyor hemen. Yapraklar hafif nemli kalmalı, kuru değil. Bir denge meselesi...
Diyelim ki domatesler. Ne yapmalı? Buzdolabına mı, dışarı mı? Cevap net: Oda sıcaklığında bırak. O zaman lezzetini koruyor, daha da güzelleşiyor. Hemen kullanmayacaksan da serin ve karanlık bir köşe bul. İnan bana, farkını göreceksin.
Patates ve soğanı yan yana koyma derim. Neden mi? Çünkü bir araya gelince çabuk bozuluyorlar. Ayrı köşelerde sakla. Böylece her biri kendi tadında kalır. Elbette, serinlik önemli ama nemden uzak tutmayı unutma.
Buzdolabı dostumuz ama düşman da olabilir. Havuçlar ve kerevizler için bir numara. Hava geçirmez kaplar içinde uzun süre tazeliğini koruyor. Ama her sebze için aynı şey geçerli değil. Dolabın her köşesi farklı bir dünya...
Kabaklar, biberler... Onları nereye koymalı? Orta raflar iyi bir tercih. Çok soğuk ya da çok sıcak sevmezler. Alt raflar daha soğuk olabiliyor, bu yüzden dikkat etmekte fayda var. Küçük ama etkili bir detay...
Peki ya brokoli? Hemen kullanmayacaksan, nemli bir bezle sar. Buzdolabında tazeliğini daha uzun süre koruyor. Abartmıyorum, dene gör. Küçük bir bez parçası, büyük bir fark yaratıyor.
Son olarak, hepimizin favorisi, taze otlar. Onlar için en iyi yöntem, su dolu bir bardakta saklamak. Tıpkı bir çiçek gibi. Güneş görmeyen bir yerde. Hem dekoratif hem de pratik, neden olmasın?