Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Pazardan Aldığım Lezzetli Biberin Tohumunu Ektim Ama Aynısı Çıkmadı!

Doğasever

Fide
Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69cbfecdc9769.jpg

Geçenlerde pazardan aldığım o lezzetli biber var ya, işte onun tohumunu ekmeye niyet ettim. Dedim ki, "Bu biber o kadar güzel ki, kendi bahçemde de yetiştirmeliyim." Ama işler hiç umduğum gibi gitmedi. Ektiğim tohumdan çıkan biber, pazardakiyle alakası olmayan bir şey oldu. Şaşırdım tabii, insan böyle bir durumda "Ben neyi yanlış yaptım acaba?" demeden edemiyor.

Biberin tadı mı? Yok, o pazardaki gibi tatlı ve etli değildi. Kendine has bir acılığı vardı. Oysaki ben tatlı biber istemiştim. Çeşit farkı mı, toprak mı, yoksa bakım mı derken kafamda deli sorular dönmeye başladı. Hani bazen mutfakta bir tarif deneriz de, "Bu tarifte bir eksiklik var ama ne?" dersiniz ya, işte öyle bir şey.

Bir de şu var, pazarda satılan biberler melez olabilir. Melez tohumlardan çıkan bitkiler de genellikle ebeveynlerinden farklı özellikler gösterebilir. Düşündüm ki, belki de bu yüzden benim biberler pazardakilere benzemedi. Ama yine de içimde bir şüphe var, sanki bir yerlerde bir şeyleri gözden kaçırdım gibi.

İşin bir diğer yanı, toprak ve iklim koşulları. Pazardaki biber hangi şartlarda yetişti kim bilir? Belki de benim bahçemin toprağı o biberin alışık olduğu topraktan farklıydı. İklim desen, bambaşka tabii. Belki de biberin tam istediği sıcaklığı ya da nemi sağlayamadım. İnsan, doğanın bu ince ayarlarına hayret ediyor gerçekten.

Sonuç olarak, bahçemdeki biberler pazardakiler gibi olmadı, ama onlardan da bir şeyler öğrendim. Her bitki kendi hikayesini yazar. Belki de önemli olan, bu hikayeyi dinlemek ve ondan keyif almak. Bir dahaki sefere daha farklı bir yaklaşım denerim belki. Kim bilir, belki de bu işin sırrı, her şeyin mükemmel olması değil de, sürecin tadını çıkarmaktır...

Geri