Ziraatcı Fidan
Fide
Konu Sahibi
: Ziraatcı Fidan
Domates kurutmak, Akdeniz mutfağının en keyifli ritüellerinden biridir. Ama işte o güzelim kırmızıları zeytinyağıyla buluşturup saklamak, biraz incelik ister. "Nasıl yapacağız bunu?" diyenlere: Öncelikle, zeytinyağı seçerken cimrilik yapmayın. Zeytinyağının kalitesi, kurutulmuş domatesin ömrünü etkiler. İyi bir zeytinyağı, domatesin lezzetini korur ve bozulmasını önler. Evet, bazen kaliteli bir yağ için kesenin ağzını biraz açmak gerekebilir.
Bir başka önemli nokta da, domatesleri saklamadan önce iyice kurutmak. Nem, domatesin düşmanı. "Abi ya, bunca emek verdik, bozulur mu?" demeyin. Nemli bir domates, zeytinyağı içinde mantar oluşumuna davetiye çıkarır. Kurutma işlemi sırasında domatesleri güneşte yeterince bekletmek şart. Güneş altında yatıp keyif yapar gibi, ama dikkatli!
Peki, zeytinyağında bekletirken baharat eklemeli miyiz? Bu tamamen zevke kalmış bir durum. Ancak, sarımsak, kekik veya biberiye gibi baharatlar eklemek isterseniz, bunların da kuru olduğundan emin olun. Aksi takdirde, bu güzel lezzet katkıları aksine bozulmaya neden olabilir. Baharat ekleyeyim derken, "Eh işte, bozdum galiba" dememek için dikkatli olmalı.
Şimdi bir de saklama kaplarına bakalım. Cam kavanozlar her zaman öncelikli tercih olmalı. Plastik kaplar, zeytinyağının lezzetini etkileyebilir. Ayrıca, saklama kabınızın kapağının sıkıca kapandığından emin olun. Hava ile temas, zeytinyağının oksitlenmesine neden olabilir. Kavanozun kapağını kapatırken, "Sıkı sıkı kapattım" dediğinizden emin olun.
Kısacası, kurutulmuş domatesleri zeytinyağında saklamak, biraz dikkat ve özen gerektirir. Ama bu küçük detaylar, sonunda elde edeceğiniz muhteşem lezzet için değer. Hem kim istemez ki, kışın ortasında yazın tadını hissetmeyi? Unutmayın, her şeyin başı sevgi, biraz da sabır...