Nalan İst
Fide
Ah, şu bahçelerdeki bitmeyen sorunlar... Külleme ve pas hastalığı, bitkilerin baş belası resmen. Ama neyse ki doğanın bize sunduğu mucizeler de var. Mesela at kuyruğu otu çayı. Düşünsene, bahçendeki bitkiler için bir koruma kalkanı gibi. Silis etkisi diye bir şey var, duydun mu hiç? Hani şu bitkilerin savunma sistemini güçlendirip hastalıklara karşı direnç kazandıran madde. İşte at kuyruğu otu, bu silis açısından zengin. Bir çay yapıyorsun, hop bitkilerine püskürtüyorsun. Basit ama etkili.
Peki, bu at kuyruğu otunu nereden bulacaksın? Her yerde satılmıyor tabii. Ama biraz araştırma yaparsan, yerel aktarlarda veya doğal ürünler satan dükkanlarda bulabilirsin. Şimdi diyeceksin ki, "Gerçekten işe yarıyor mu?" Denemeden bilemezsin. Ama denediğinde ve sonuçları gördüğünde, "Vay be, bu gerçekten işe yarıyormuş," diyeceksin. Çünkü ben denedim ve gördüm. Bitkilerim daha sağlıklı, daha canlı.
Şimdi gel, biraz da bu çayın nasıl yapıldığından bahsedelim. İki avuç at kuyruğu otunu alıyorsun, kaynar suyun içine atıyorsun, demlenmesini bekliyorsun. Sonra soğumasını bekle, bir sprey şişesine doldur ve bitkilerine püskürt. İşte bu kadar basit. Her hafta bir kere yap, yeter. Fazlasına gerek yok. Bir de, bu çayı yaparken suyu fazla kaynatmamaya dikkat et. Yoksa otun faydalı bileşenleri kaybolabilir.
Bazen düşünüyorum da, doğa bize ne kadar cömert. Şu at kuyruğu otunun gücünü keşfettiğimden beri, bahçemle uğraşmak daha keyifli hale geldi. Sadece külleme ve pasla mücadele etmiyor, aynı zamanda bitkilerin genel sağlığını da iyileştiriyor. Bir taşla iki kuş misali. Yanı başında böyle doğal çözümler varken kimyasal ilaçlara neden başvurayım ki?
Kısacası, bahçende bu sorunlarla boğuşuyorsan, at kuyruğu otu çayını bir dene derim. Biraz sabır ve düzenli uygulama ile, bitkilerin sana minnettar kalacak. Ve sen de doğanın bu mucizesine hayran kalacaksın. Denemesi bedava, ama kazancı büyük. Biraz doğa, biraz sabır, işte hepsi bu...