Çiftçi Güneş
Fide
Konu Sahibi
: Çiftçi Güneş
Karbonat denince aklıma hep mutfakta kullandığımız o beyaz toz gelir. Ama işin aslı, sadece keklerimizi kabartmakla kalmıyor. Geçenlerde bahçemdeki bitkilerde mantar problemiyle karşılaştığımda, bir arkadaşımın önerisiyle karbonatı denemeye karar verdim. Önce tereddüt ettim, ama sonra "denemekten zarar gelmez" dedim. Evet, karbonatın bitkilerdeki mantara karşı etkili olup olmadığını merak ediyorsanız, kendi deneyimimle söyleyebilirim ki... işe yarıyor!
Şimdi, karbonatın mantara nasıl etki ettiğini merak edebilirsiniz. İşin püf noktası, karbonatın mantarın yaşam alanını bozması. Yani, mantarın büyüyüp yayılmasını engelliyor. Bahçemdeki gül çalıları ve domates fideleri üzerinde denemeler yaptım. Karbonatı suyla karıştırıp yapraklara nazikçe püskürttüm. Birkaç gün sonra gözle görülür bir fark vardı. Yapraklar daha canlı, daha sağlıklı görünüyordu. Hani bir de o meşhur külleme hastalığı var ya, işte ona karşı da birebir!
Tabii ki, her şeyin fazlası zarar. Karbonatı fazla kullanmak bitkilere zarar verebilir. Bunu da bizzat tecrübe ettim. İlk denememde biraz fazla kaçırmışım, birkaç yaprak sarardı. Ama ikinci denememde oranı tutturdum, sonuç harikaydı. Bir çay kaşığı karbonatı bir litre suya karıştırdım ve yapraklara püskürttüm. Mantarın etkisi azaldı, bitkiler nefes aldı. Denemek isteyenlere tavsiyem, önce küçük bir alanda deneyin. Sonuçları gözlemleyin, sonra genişletin.
Peki ya başka bir yöntem yok mu derseniz? Tabii ki var. Ama bence karbonat hem doğal hem de ekonomik bir çözüm. Kimyasal ilaçlar yerine, mutfaktaki dostumuz karbonatı kullanmak daha sağlıklı bir alternatif. Üstelik evde kolayca uygulayabilirsiniz. Ama illaki "yok ben başka yöntemler denemek istiyorum" diyorsanız, elbette seçenekler bol. Belki de işin sırrı, doğaya saygı duymak ve doğal çözümlerle dost olmakta...
Bir de şöyle bir durum var ki, bahçede geçirdiğim zaman, bu tür denemelerle daha anlamlı hale geliyor. Bitkilerinizle ilgilenmek, onları gözlemlemek bambaşka bir deneyim. Karbonat deyip geçmeyin, basit ama etkili bir yardımcı. Eğer siz de bitkilerinizde mantarla mücadele ediyorsanız, bir şans verin derim. Kim bilir, belki de sizin için de bir çözüm olur.