Kadim Muhafız
Üye
Konu Sahibi
: Kadim Muhafız
Kompost yığınıyla uğraşmak, bilmeyen için biraz korkutucu olabilir. Ama işin içine bir girdin mi, vallahi billahi, insan nasıl zevk alacağını şaşırıyor. Mesela, termofilik faz dediğimiz olay var ya, işte o noktada yığın resmen fokur fokur kaynıyor. Bu, patojenlerin yok olması için enfes bir fırsat. Tabii ki, bu süreçte ısı takibini doğru yapmak da şart. Ama canını sıkma, çünkü aslında düşündüğün kadar karmaşık değil.
Peki bu termofilik faz ne zaman başlıyor? İyi bir soru. Aslında yığın sıcaklığı 40°C'yi geçtiğinde başlıyor. Ama öyle hemen bir anda olmaz, biraz sabır göstermek lazım. Bu süreçte sıcaklık 55°C'yi bulduğunda, işte o zaman patojenler için tehlike çanları çalmaya başlıyor. Daha basit söyleyeyim, yığın bu sıcaklıklara ulaştığında, zararlı mikroorganizmalar için oyun bitiyor. Ama bu sıcaklıkta kalması için de doğru bir şekilde karıştırmayı unutmamak lazım.
İşin bir de başka bir boyutu var ki, bazen insanın aklına gelmeyebilir. Termofilik fazda yığının sıcaklığını kontrol etmek için basit bir termometre yeterli. Ama unutmamak lazım, yığın içindeki sıcaklık dışarıdan farklı olabilir. Bu yüzden arada sırada yığının iç kısmına da bir göz atmak iyi olabilir. Yoksa dışı seni içi beni yakar misali... Hani bazen diyorlar ya, "içten içe yanmak", işte tam da bu durumu anlatıyor.
Son olarak, bu işlerin hepsi bir deneyim meselesi. İlk başta biraz karmaşık gelebilir ama zamanla el alışıyor. Hele bir de sonuçlarını gördün mü, insanın içi mutlulukla doluyor. Sıcaklık takibi, karıştırma, sabır... Bunlar bir araya geldiğinde, kompost yığınında patojenleri yok etmek çocuk oyuncağı gibi kalıyor. Bir de işin sonunda elde ettiğin o mis gibi kompost yok mu, işte o her şeye değer.