Kiraz
Fide
Kış hazırlıkları deyince aklıma hemen konserve yapımı gelir. Kışın o soğuk günlerinde, yazın taze taze topladığım sebzeleri açmak gibisi yok. Ama işin bir de sağlık tarafı var, malumunuz. Botulizm riski mesela. Biraz ürkütücü, değil mi? Aman dikkat!
Cam kavanoz kaynatma süresi, işte burada işin püf noktası. Hani bazen dersin ya "abi ya, bu işin raconu nedir?" diye, işte o racon bu! Kavanozları yeterince kaynatmazsanız, botulizm bakterileri canlanabiliyor. Ne yalan söyleyeyim, ben bile ilk başta ciddiye almadım. Ama sonra düşündüm, sağlık bu şakaya gelmez.
Peki ya, bu işin süresi ne olmalı? Herkes farklı bir şey söylüyor. Kimisi 20 dakika diyor, kimisi 60. İşte burada dikkat etmeliyiz. Kavanozu iyi kaynatmak şart. İyice kaynatmadan asla... Yoksa o konserveler bir tehlike kaynağı oluverir.
Bir de işin başka bir boyutu var. Kaynama süresi kadar, kaynatma şekli de önemli. Yani, suyun tamamen kavanozların üstünü kaplaması gerek. Evet, kavanozun hepsi suyun içinde olacak. Bunun bir esprisi var, ama şimdi ona girip de kafanızı karıştırmayayım.
Kavanoz kapaklarını da unutmayalım. Sıkı sıkı kapatmak lazım. Ama o kadar da sıkı değil! Yoksa açarken bir alemi kalmıyor. Dengeyi bulmak lazım, her şeyde olduğu gibi. Biraz da el alışkanlığı ister.
Sonuçta, konserve yapmak bir sanattır. Evet, bir sanat! Herkesin kendi tarzı, kendi yöntemi var. Ama güvenlik her şeyden önce gelir. Botulizme karşı önlem almak, bu işin en önemli parçası. İşte bu yüzden, kavanoz kaynatma süresine dikkat edelim, olur mu?