Toprak Adam
Fide
Konu Sahibi
: Toprak Adam
Kuzey cephe balkonumda sebze yetiştirmeye karar verdiğimde, "Acaba ne yetişir?" sorusu kafamı kurcalıyordu. Güneş, pek uğramaz bizim balkona. Ama merak ettim, gölgeyi seven bitkiler var mıdır ki? İşte bu düşüncelerle başladım araştırmaya.
Bir gün internette gezinirken, birisi "gölgeyi seven sebzeler" diye bir şeyden bahsediyordu. Şaşırdım. Vallahi, gölgeyi seven sebze olur mu? Ama oluyormuş işte. Hemen birkaç tohum aldım. Marul, nane, hatta ıspanak. Evet, ıspanak. Şaşırdınız mı? Ben de öyle.
Balkonumda küçük bir bahçe kurdum. Marullar, nazlı nazlı filizlenirken, naneler kokusunu etrafa yayıyordu. Bir yandan da ıspanaklar, "Biz buradayız!" der gibi yapraklarını açıyordu. Nane, mis gibi kokusuyla kendini hemen belli eder. Biraz su, biraz sevgi... O kadar.
Etrafımdaki insanlar, "Kuzey cephede nasıl yetiştiriyorsun?" diye sormaya başladılar. Anlattım. İşin sırrı, gölgeyi sevmelerinde. Bazen de hafif güneş görmek istemelerinde. Marul, ışığı az gördü mü, daha da bir lezzetli oluyor. Tadını daha iyi alıyorsunuz.
Bir gün, balkonda otururken, "Başka ne olur?" diye düşündüm. Kereviz mesela. Denemeye karar verdim. Ve bingo! Kereviz de bu gölge oyununu sevdi. Bu balkonda bir nevi gölge testi yapıyorum diyebilirim. Her seferinde başka bir sebze, başka bir heyecan.
Bu deneyimler bana gösterdi ki, kuzey cephe balkonunda da bir şeyler yetişir. Yeter ki doğru bitkileri seç. Her sebze güneşi sevmez. Kimi gölgeyi tercih eder, kimisi hafif serinliği. Denemekten korkma. Bazen en güzel sonuçlar, en ummadık yerlerden çıkar.