Manav Hasan
Fide
Konu Sahibi
: Manav Hasan

Topraksız tarım yapmak kulağa biraz garip gelebilir, değil mi? Toprak yok, ama bitkiler var... İşte bu yöntemle tanıştığım gün, aklımda bir sürü soru işareti belirmişti. Şimdi, domates ve biber yetiştirmeyi seven biri olarak, bu iki bitkiyi topraksız nasıl yetiştirdiğimi anlatmak istiyorum. Bakalım hangisi daha verimli ve kolaymış?
Domatesler... Ah domatesler! Topraksız tarımda domates yetiştirmeye başladığımda, ilk başta biraz endişeliydim. Ama ne yalan söyleyeyim, işin içine girdikçe bu yöntemin ne kadar pratik olduğunu fark ettim. Sulama ve besin kontrolü, topraktan daha kolay. Ama tabii ki, her şeyin bir püf noktası var. Besin çözeltisini doğru ayarlamak gerekiyor ki domatesler sağlıklı büyüsün.
Biberler ise başka bir hikaye. Biber yetiştirmek, biraz daha sabır istiyor. Ama sabırla büyüttüğünüz o biberlerin tadı yok mu? İşte o zaman tüm çabanıza değiyor. Topraksız tarımda biberin bakımı, domatese göre daha az zahmetli diyebilirim. Su ve besin dengesi sağlandığında, biberlerin büyüme süreci oldukça sorunsuz ilerliyor.
Peki ya maliyet? Bunu hiç düşündünüz mü? Topraksız tarımın ilk başta maliyetli olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak uzun vadede, daha az su kullanımı ve daha az gübre ihtiyacı ile cebinizden daha az para çıkıyor. Yani bir nevi başta harcadığınız parayı geri kazanıyorsunuz.
Sonuçta hangisi daha verimli derseniz, kişisel tecrübelerime göre domates biraz daha fazla ilgi istiyor ama sonuçları da bir o kadar tatmin edici. Biber ise daha az bakım gerektirdiği için rahatına düşkün olanlara daha uygun. Ama her iki bitki de topraksız tarımla oldukça iyi sonuçlar veriyor, bunu söylemeden geçemem.
Topraksız tarımın bir diğer avantajı da yer tasarrufu. Küçük balkonlarda bile bu yöntemi uygulayarak kendi sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz. Yani, şehirde yaşıyorum, yerim dar diye düşünmeyin. Bir deneyin derim, belki de yeni hobiniz olur.
Bu yöntem, doğayla iç içe olmayı sevenler için güzel bir fırsat. Her gün biraz daha büyüyen bitkilerinizle ilgilenmek, insanın ruhuna iyi geliyor. Hele ki domates ve biber gibi lezzetli sonuçlar elde ettiğinizde, emeğinizin karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.