Kiraz
Fide
Bir gün, eski bir dostum Ahmet'le köydeki evine çay içmeye gitmiştim. Ahmet, doğanın gücüne inanır, kendi ilaçlarını kendi yapardı. O gün mutfakta bir şeyler karıştırıyordu, bir yandan da bana dönüp "Abi ya, bu otları yanlış karıştırırsam ne olur dersin?" diye sordu. Doğruyu söylemek gerekirse, o an aklıma pek bir şey gelmemişti ama bu soru beni düşündürdü. Çünkü doğanın sunduğu nimetler kadar, onlara karşı dikkatli olmak da önemliydi.
Ahmet'in hazırladığı karışımlar aslında oldukça basitti; nane, kekik, biberiye... Ama işin püf noktası, bu bitkileri nasıl ve ne zaman karıştıracağında saklıydı. Örneğin, nane ve biberiyeyi aynı anda kullanmak sindirim sistemini zorlayabilir. İkisi de kendi başına harika ama bir araya geldiklerinde... İşte bazen böyle şeyler olur. Ahmet'e bunu söylediğimde, "Olur mu öyle şey?" dedi ama işin aslı, olur.
Günlük hayatta, hele de sağlık meselelerinde, "biraz ondan biraz bundan" demek her zaman işe yaramaz. Hatırlıyorum, bir keresinde Ahmet, kekik yağı ile lavanta yağını karıştırmaya kalkmıştı. Sonuç; baş ağrısı! O zamanlar, "Ama ikisi de güzel kokuyor" demişti bana. İşte, bazen güzel olan her şey bir arada güzel olmayabilir.
Peki, bu işin doğrusu nedir? Ahmet'in de yaptığını yapmamak. Yani önce küçük bir araştırma yapmak. Her bitkinin farklı bir etkisi var, o yüzden bir araya geldiklerinde ne yapabileceklerini bilmek gerek. Sonuçta, bu iş biraz da bilgi işi. Derler ya, bilmemek değil öğrenmemek ayıp diye...
Bir de şu var: İnsanlar bazen "doğal olan zararsızdır" diye düşünür. Ama işte, her şeyin fazlası zarar. Örneğin, fazla ada çayı tüketmek tansiyonunuzu fırlatabilir. Evet, yanlış duymadınız. Doğal olan her zaman güvenli olmayabilir. Ahmet'e de defalarca söyledim, "Biraz araştır, sonra karıştır" diyerek.
Belki de bu yüzden, Ahmet'in mutfağında o gün edindiğim tecrübe, bugüne kadar bana hep rehber oldu. Doğanın sunduklarını almak kadar, onları nasıl kullanacağımızı bilmek de bir o kadar önemli. Sonuçta, her şeyin bir dengesi var. Ahmet de bunu öğrendi, ya siz?