has osman
Fide
Bir zamanlar, bahçesinde geçirdiği saatlerle huzur bulan biri vardı. Her mevsim, doğanın ritmine ayak uydurmak onun için bir yaşam biçimiydi. Bir gün, elinde budama testeresiyle yaşlı bir ağacın altında dururken, testerelerin diş yapısını düşündü. Acaba, yaş dalları keserken mi daha etkiliydi yoksa kuru dallarda mı? Bu sorunun cevabını ararken, aklına gençliğinde sıkça dinlediği bir hikaye geldi. Dedesi, bahçesinde kullanılan her aletin bir hikayesi olduğunu söylerdi. Her diş, aslında bir sır saklardı...
Budama testeresi dediğin nedir ki? Birkaç diş, biraz metal işte, değil mi? Ama hayır, aslında o kadar basit değil. Her dişin açısı, her kıvrımın nedeni var. Yaş dalları keserken, daha geniş diş aralıklarına ihtiyaç duyarsın. Çünkü dalın canlılığı, direncini artırır. Kuru dallar ise, daha ince ve sık dişlerle kolaylıkla boyun eğebilir. Bu işin sırrı, doğru testi doğru dalda kullanmak. Peki, sen hangisini tercih edersin?
Bazen insan kendini doğanın bir parçası gibi hisseder. Elinde bir budama testeresi, önünde kesilmesi gereken dallar... Hayat, bazen aniden karşına çıkan bu dallar gibidir. Bir kısmı yaş, bir kısmı ise kuru. Doğru aracı kullanmak, işin yarısını çözer. Yaş dalların direncine karşı koyabilmek için, testerendeki her dişin bir anlamı vardır. Kuru dallar ise, daha ince bir planlama gerektirir.
Bir gün, bahçede dolaşırken yağmurun altında kalmış bir dal gördüm. Elimdeki testerede, yaş dallar için özel olarak tasarlanmış dişler vardı. O an anladım ki, her aletin bir hikayesi, her hikayenin bir sonu var. Yaş ve kuru dallar arasında seçim yaparken, sadece teste değil, hislerine de güvenmelisin. Çünkü bazen, doğru seçim kalbinde saklıdır.