Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Bokashi Kompostu Nedir? Apartman Dairesinde Atık Yönetimi Ve Gübre Üretimi

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69c7d0dfaff20.jpg

Balkonumda duran o küçük, beyaz kova; aslında bir çöp kutusu değil, bir mucize kutusu. İnanır mısınız, içinde mutfağımın artıkları, o lokantalarda kalan tabaklardaki son lokmalar, birer hazineye dönüşüyor. Yani, Bokashi Kompostu yapıyorum! Evet, evimin içinde. Nasıl mı? Hadi anlatayım biraz.

Bir sabah, kollarımı sıvayıp mutfağa girdim. Çöp kutusunun başında durup baktım, “Bunların hepsi, gerçekten çöpe mi gidecek?” dedim kendi kendime. O an karar verdim; bu atıklar, bu kadar kolay yok olup gitmemeliydi. İşte Bokashi Kompostu, bu düşüncenin bir ürünü. İnanmasanız da, bu küçük beyaz kova, mutfağımın her köşesinden gelen atıkları alıp, onları zengin bir gübreye çeviriyor.

Bokashi’nin anlamı Japonca’da “fermente edilmiş organik madde” demek. Kulağa biraz teknik geliyor, biliyorum. Ama aslında o kadar da karmaşık değil. Bu süreçte, organik atıklarınızı bokashi tozu ile fermente ediyorsunuz. Sonra da... hep birlikte, doğanın gücünü izliyorsunuz. Ve bu işi apartman dairenizde yaparken, komşularınızın anlamayacağı kadar sessiz ve kokusuz.

Peki, neden Bokashi? Şöyle düşünün, bahçeniz yok ama bitkileriniz var. Onları seviyorsunuz, ama sürekli dışarıdan gübre almak zor geliyor. İşte, Bokashi burada devreye giriyor. Evinizin içindeki her türlü mutfak atığını alıp, bitkileriniz için doğal bir gübreye dönüştürüyor. Hem de hiçbir kimyasal maddeye ihtiyaç duymadan... Sadece biraz zaman, biraz sabır ve biraz da sevgi.

Çoğu kişi sorar, “Kokusuz mu gerçekten?” diye. Kesinlikle! Bokashi süreci, atıkların fermente edilmesiyle kokusuz bir hale geliyor. Yani evde kötü bir sürprizle karşılaşmıyorsunuz. Bu da, apartman dairesinde yaşayanlar için büyük bir nimet. Çünkü kimse, evinin kötü kokmasını istemez, öyle değil mi?

Sonuçta, Bokashi Kompostu yapmak bir yaşam biçimi. Doğaya saygı duymanın, atıklara değer vermenin bir yolu. Sadece atık yönetimi değil, aynı zamanda kendi gübrenizi üretme fırsatı. Hayatınıza küçük bir dokunuş, ama etkisi büyük. Denemeye değer mi? Bence kesinlikle evet!

Geri