Manav Hasan
Fide
Konu Sahibi
: Manav Hasan
Balkonda kompost yaparken koku sorunuyla karşılaşmayan var mı acaba? Yani, ben de başlarken "Aman ne olacak ya!" dedim ama işin içine girince anladım ki mesele ciddi. Bokashi kovası denen şu mucizevi kutu, koku sorununu çözecek mi diye bir umutla denedim. İlk başlarda işler biraz karışık gibiydi, ama zamanla... alışıyorsun. Gerçekten, her şey bir süreç meselesi.
Peki, bu Bokashi kovası gerçekten iş görüyor mu? Hani, her kafadan bir ses çıkıyor ya, inanın işe yarıyor. Ama işte püf noktalarına dikkat etmek lazım. İlk başta, organik atıkları koyarken biraz temkinli olmak iyi olur. Yani öyle her şeyi atayım bitsin değil iş. Evet, biraz sabır ve özen gerek. Yoksa... kokuyla baş başa kalabilirsiniz!
Şimdi, Bokashi'nin en iyi tarafı nedir? Geri dönüşüm sürecinde hızlı sonuç almayı sağlıyor diyebilirim. İki hafta içinde o malum koku yerini fermente olmuş, toprağa karışmaya hazır bir maddeye bırakıyor. İnanılır gibi değil ama oluyor işte. Yani, ilk başta biraz sabır, sonra keyif. İnanın, sonuçlar görmeye değer.
Şöyle bir düşünüyorum da, gerçekten işe yarıyor bu yöntem. İlk denememde biraz panik olmuştum. O koku hiç geçmeyecek sanmıştım ama yanılmışım. Her şey zaman meselesi. İnsan bir şeyi düzenli yaparsa sonuç alıyor işte. Denemekten korkmayın derim. Başta biraz zor gibi gelebilir ama...