Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Bitkilerde Allelopatik Etki: Aromatik Otların Diğer Sebzelere Zararı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kudret
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kudret

Fide
Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69cab3d88e673.jpg

Bahçede çeşit çeşit sebze yetiştiriyorum. Ama bir gün fark ettim ki, aromatik otlarım diğer sebzelerime biraz haksızlık ediyor gibi. Hani şu güzel kokulu, yemeklere tat katan otlar var ya; fesleğen, nane, kekik... İşte o otlar, bazen sebzelerle aralarına mesafe koyma derdine düşebilir.

Peki, bu otlar sebzelerime nasıl zarar veriyor? Şöyle ki, bitkilerde allelopati denilen bir olay var. Allelopati, bitkilerin kimyasal maddeler salgılayarak çevresindeki diğer bitkilerin büyümesini engellemesi durumu. Yani, aromatik otlarım bazen kıskançlık yapıp, sebzelerimin gelişimini yavaşlatabiliyor.

Bu otların böyle bir etkiye sahip olduğunu öğrenince, ne yalan söyleyeyim, biraz şaşırdım. Kim düşünürdü ki fesleğen gibi masum görünen bir bitki, havuçlarla arayı bozabilir? Ama ne derler bilirsiniz, görünüş aldatıcı olabilir. Otlar arasında da rekabet varmış meğer.

Şimdi, "Ne yapmalı?" diye sorarsanız, en iyi çözüm biraz mesafe. Aromatik otlar ve sebzeler arasında bir miktar boşluk bırakmak, iki tarafın da huzur içinde büyümesini sağlıyor. Böylelikle herkes kendi alanında mutlu mesut yaşıyor. Bahçede de huzur geliyor haliyle.

Bu allelopatik etkiyi anlamak, bahçeyle uğraşırken daha bilinçli olmamı sağladı. Otları ve sebzeleri daha dikkatli yerleştiriyorum artık. Böylece hem otlarım hem de sebzelerim daha sağlıklı büyüyor. Bazen işin sırrı sadece doğru mesafeyi bulmakta.

Geri