Tarımcı Kültür
Fide
Konu Sahibi
: Tarımcı Kültür
Balkon bahçemde bu ay neler mi yapıyorum? Ah, nereden başlasam... Ekim ayının getirdiği hafif serinlik var ya, işte o tam da beni harekete geçiren şey. Sabah kahvemi elime alıp balkona adım attığımda, yaprakların yavaşça dökülmeye başladığını görmek bir başka huzur veriyor. Tam da bu zamanda, yazın bitkilerimin ne kadar büyüdüğünü görüp gurur duyuyorum. Ama işte bu ay, onları kışa hazırlamak şart. Toprağı havalandırmak, gübre eklemek ve çiçeklerinin üzerini hafifçe örtmek... Bunlar hep senin elinden çıkmalı, senin sevginle büyümeli.
Bir de bu mevsimde balkon bahçesiyle uğraşmanın bir başka keyfi var: Gözlem yapmak. Yaprakların renk değiştirmesini izlemek, kuşların farklı melodilerle sabahı selamlaması... Bir gün bakıyorsun, her şey yemyeşil; ertesi gün sarının ve kırmızının binbir tonuyla karşılaşıyorsun. Bu değişimi gözlemlemek, adeta doğanın bir parçası olmanın en güzel hali. Bazen soruyorum kendime, "Doğa mı bizi izliyor yoksa biz mi doğayı?" Kim bilir, belki de ikisi birden...
Ekim ayında yapılacak işler bitmez. Soğanları, sarımsakları toprağa yerleştirmenin tam zamanı. Gelecek baharda mis gibi kokularla karşılaşmak istiyorsan, şimdi kolları sıvamalısın. Bu ayın bir başka güzelliği de kış sebzelerini ekmek. Lahana, ıspanak, marul... Bunlar hep senin ellerinde hayat bulacak. Balkon bahçesi dediğin, sadece yazın değil, kışın da cıvıl cıvıl olmalı, değil mi? Bir de unutmadan, sulama işini biraz azaltmalı. Malum, hava serinledi ya, bitkiler fazla suya ihtiyaç duymuyor.
Ve tabii ki gözlem notlarım... Etrafta dolanan minik böcekler var ya, işte onlar bahçenin sağlığının göstergesi. Arada sırada kontrol etmekte fayda var. Yaprakların altına bak, toprakta bir hareket var mı diye gözlemle. Bazen o kadar dalıp gidiyorum ki, saatlerin nasıl geçtiğini anlayamıyorum. Ama ne yaparsın, doğanın ritmi böyle işte. Her şey kendi zamanında, kendi hızında...
Son olarak, bu ayın balkon bahçesiyle ilgili en güzel yanı, hasat zamanı olması. Yaz boyunca emek verip büyüttüğün domateslerin, biberlerin, belki de birkaç çiçeğin meyvesini toplamak... İnan bana, kendi emeğinle yetiştirdiğin bir sebzenin tadı başka hiçbir şeye benzemez. O an, tüm yorgunluğun uçup gidiyor. Balkon bahçesi bir tutku, bir yaşam biçimi. Her mevsim başka bir heyecan, başka bir başlangıç...