Bahçıvan Haldun
Fide
Konu Sahibi
: Bahçıvan Haldun
Bahçede zararlılarla baş etmek, bazen karmaşık bir bilmece gibi gelebilir. Ancak doğal yöntemlerle bu durumu kontrol altına almak mümkün. Mesela, sabunlu su kullanmayı hiç düşündünüz mü? Yaprak bitleri ve bazı küçük böcekler için birebir. Bir sprey şişesine su ve biraz bulaşık deterjanı ekleyin, sonra bitkilerin üzerine nazikçe sıkın. Hem etkili hem de çevre dostu.
Bazı bitkiler, doğal böcek savar olarak iş görebilir. Mesela nane veya fesleğen... Bu bitkileri sebze bahçenizin kenarlarına ekebilirsiniz. Özellikle domateslerin yanına fesleğen ekmek, aralarında güzel bir sinerji yaratır. Hem tadını zenginleştirir hem de bazı böcekleri uzak tutar. İyi düşünülmüş bir çiftçilik mi bu? Evet, kesinlikle.
Kompost kullanmayı hiç denediniz mi? Bahçenizdeki organik atıkları bir yere toplayın ve zamanla doğal bir gübreye dönüştüğünü izleyin. Hem bitkilerinizi besler hem de toprak kalitesini artırır. Ayrıca, sağlıklı bir toprak, zararlılara karşı daha dirençli demektir. Bir taşla iki kuş... Daha ne olsun?
Bazen de doğanın kendisinden yardım almak gerekir. Mesela uğur böcekleri... Onlar, yaprak bitlerinin doğal düşmanlarıdır. Bahçenize uğur böceklerini çekmek için biraz araştırma yapın. Onları çekmek için neler yapabileceğinizi öğrenin. Doğal dengeler kurulduğunda, işler daha kolay yürür. Doğa kendi kendine yardım eder, yeter ki biz doğru adımları atalım.